Dit las u in 2015
Foto: rr
De onwezenlijke German Wings-crash beroerde bijzonder veel mensen, net zoals de onverwachte dood van SP.A-politicus Steve Stevaert. Daarnaast vond u ook uw weg naar berichten over terreur, geld en - uiteraard - seks.

DE RAMP

Op 24 maart stortte een passagiersvliegtuig van German Wings, dat van Barcelona naar Düsseldorf vloog,  neer in de Alpen. Al snel werd duidelijk dat de copiloot Andreas Lubitz de Airbus A320 bewust deed neerstorten. Uit de analyse van de zwarte dozen bleek dat de piloot nog de deur van de cockpit wou inbeuken. Maar tevergeefs. Alle 150 inzittenden kwamen om. Wie was de man die zo veel mensen de dood injoeg en hoe kon zoiets gebeuren? De onwezenlijke crash beroerde bijzonder veel lezers.

DE ONVERWACHTE DOOD

De dood van Steve Stevaert stuurde een schokgolf door ons land. In april maakte de oud-voorzitter van de SP.A een einde aan zijn leven. Aan het Albertkanaal werden zijn fiets en jas gevonden. Na enkele uren zoeken werd zijn lichaam gevonden. De verdwijning kwam enkele uren nadat bekend werd dat de voormalige toppoliticus genoemd werd in een verkrachtingszaak. Op Stevaerts dood volgde een stortvloed aan reacties, onder anderen van Goedele Liekens.

HET RAADSEL

Kraakt u deze eenvoudige rekensom uit Singapore? Raadsels kunnen uitdagend zijn en u ging volgens onze leescijfers de uitdaging niet uit de weg.

HET IMAGO

Het imago van België in het buitenland en de situatie in Molenbeek kon bij onze lezers op veel aandacht rekenen. Door de Belgische link met de aanslagen in Parijs werd Brussel plots de jihadhoofdstad van Europa genoemd. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wou de schade beperken, maar dat liep niet helemaal zoals gepland. Volgens de Amerikaanse tv-zender ABC zei Reynders dat onze Staatsveiligheid had gefaald. Reynders vond dat zijn woorden uit de context waren getrokken. Of de Grote Moskee in Brussel een rol speelt in de radicalisering van moslims hield u volgens onze cijfers bovengemiddeld bezig.

U nam overigens ook geen blad voor de mond bij onze zoektocht naar de lelijkste plekken van België. 49.093 lezers brachten hun stem uit. In totaal tipte u 210 lelijke plekken, met op één de Belgische kust. Dit was de top tien.

DE SEKS (EN DE GEZONDHEID)

Seks verkoopt. Het bericht dat Sensoa 34 seksstandjes bundelde met bijhorende tekening verleidde veel lezers, net zoals de ophefmakende seksscène uit de televisiereeks Girls. Ook gezondheid vinden we belangrijk. Dat bleek onder meer uit het succes van onze suikertest. Die gaf u een idee hoeveel suiker u consumeert.

DE TERREUR

Parijs werd dit jaar twee keer opgeschrikt door terreur. In januari vielen terroristen de redactie binnen van het satirische blad Charlie Hebdo. De beelden die een journalist van de schutters maakte, bekeek u massaal. Een andere terrorist hield mensen gegijzeld in een joodse supermarkt. Ook Belgische cartoonisten brachten een eerbetoon aan Charlie Hebdo. Zo'n elf maanden later vielen veel meer slachtoffers. Drie zelfmoordenaars bliezen zichzelf op bij het Stade de France, terwijl andere jihadisten restaurants en cafés beschoten. De meeste slachtoffers vielen in de concertzaal Bataclan, tijdens een optreden van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal.

Na de aanslagen volgde intens speurwerk. Bij een raid in Saint-Denis werd het vermoedelijke brein achter de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud, gedood, samen met zijn nicht en een derde jihadist. Op de hotelkamer van de voortvluchtige Salah Abdeslam werden naalden gevonden. Dat in Brussel het hoogste dreigingsniveau werd afgekondigd, werd nauw opgevolgd. 

Daarnaast liet ook de gruwel van IS in Syrië u niet onberoerd.

UW GELD EN UW WERK

Hoeveel is uw woning waard en in welke mate zal de energiefactuur stijgen? Het zijn vragen waar veel Vlamingen mee bezig zijn, zo blijkt onder meer uit ons overzicht van de woningprijzen per gemeente. Ook de impact van de taxshift op uw rekening kon op veel aandacht rekenen, net zoals de kaart waarop u kunt kijken hoeveel uw energiefactuur (elektriciteit en aardgas) stijgt. De oproep van een ouder dat scholen meer aandacht moeten hebben voor werkende mensen, lokte veel reacties uit.