Hier spreken Roemeense truckchauffeurs Vlaams
Boze Vlaamse truckers protesteerden in juni tegen de kilometerheffing. Foto: Bart Dewaele

De Vaste Commissie Taaltoezicht volgde de transportfederatie UPTR in haar klacht tegen de Engelstalige reclameborden over de kilometerheffing. ‘Leven die mensen in een ivoren toren?’, vraagt redactrice Inge Ghijs zich af.

Zijn ze bij de Vaste Commissie Taaltoezicht op hun hoofd gevallen? De campagne die vrachtwagenchauffeurs moet informeren over de kilometerheffing die er volgend voorjaar komt (een beslissing waarover men trouwens meer dan tien jaar gedaan heeft) mag in Vlaanderen alleen in het Nederlands gevoerd worden.

Leven die mensen in een ivoren toren? Denken ze dat we nog in het Vlaanderen van net na de Tweede Wereldoorlog leven? Hebben ze zich al eens afgevraagd voor wie die campagne bedoeld is? Toch wel in de eerste plaats voor de buitenlandse truckchauffeur zeker. De meeste van zijn Vlaamse collega’s zullen ondertussen wel op de hoogte zijn. En denkt de Vaste Commissie Taaltoezicht dat elke Pool, Tsjech, Duitser, Roemeen die over onze wegen dendert Nederlands spreekt? Hebben ze liever dat die mensen niet op de hoogte zijn dan de aanblik te verdragen van een Engelse tekst langs onze weg?

Of hoe een land op deze manier klein is en blijft.