Warenhuizen gaan varkensboeren extra betalen
Foto: pn
De varkensboeren die vlees leveren aan Carrefour zullen per kilo varkensvlees 10 cent extra betaald krijgen. Eerder maakten ook Delhaize en Colruyt al bekend hun boeren extra te zullen betalen.

'Wij begrijpen dat onze boerenproducenten het moeilijk hebben en daarom hebben we beslist om 10 cent per kilo varkensvlees aan de boer extra te betalen', zei Jan Derom, woordvoerder van Colruyt. 'Wij hebben een systeem waardoor we perfect kunnen traceren van welke boer het varkensvlees komt, in welke vorm dan ook, of het nu gaat om vers vlees, verwerkte producten of om charcuterie. We gaan het geld ook rechtstreeks aan de boeren betalen.'

De maatregel geldt voorlopig voor twee maanden. 'Daarna evalueren we. Want we geloven nog altijd dat het echt wel mogelijk is om in het ketenoverleg tot een oplossing te komen', aldus Derom. Colruyt belooft de meerprijs niet door te rekenen aan de klant.

Ook Carrefour & Delhaize betalen meer

Delhaize beloofde eveneens om zijn varkensboeren vanaf morgen 18 cent per kilo extra te betalen. 'Dat is één euro extra per varken bovenop de twee euro die Delhaize sinds 16 juli al betaalde', zegt Roel Dekelver van Delhaize.

'De extra bijdrage zal betaald worden zolang de varkensprijs op zo'n historisch laag niveau blijft', aldus Dekelver nog, die stelt dat de warenhuisketen de prijs 'niet volledig' zal doorrekenen aan de klant.

Ook Carrefour liet ten slotte weten 'tijdelijk' 10 euro extra per varken te zullen betalen aan de leveranciers. Dat komt voor de varkensboeren dus neer op een meerprijs van 10 cent per kilo. Hoeveel meer de klant in de Carrefourwinkels zal betalen, is niet duidelijk: dat hangt ook af van de markt. 

Lange discussies

De varkensboeren lijden al acht jaar op rij verlies door de lage prijs voor het varkensvlees. Een kwart tot een derde van de varkensboeren is virtueel failliet. Eind augustus bereikten de boerenorganisaties, de federaties van de distributieketen en de vleesindustrie na vier weken onderhandelen een akkoord over een eenmalige toeslag aan de varkenshouderij van 24 miljoen euro. Maar hoe dat concreet zou ingevuld worden en wie binnen de varkensketen het geld zou betalen, was onderwerp van lange discussies.

De keten van boer tot verkooppunt is ingewikkeld. Er zijn de slachthuizen, de uitsnijderijen, de vleesverwerkende bedrijven, de slagers en supermarkten. De slachthuizen wilden het bedrag niet uitbetalen, omdat zij ook veel varkensvlees exporteren waardoor zij in de problemen zouden komen omdat ze dan ook aan hun buitenlandse klanten meer geld zouden moeten vragen. Ook de warenhuizen wilden er oorspronkelijk niet voor opdraaien, omdat zij al de drie cent extra per liter geproduceerde melk aan de melkboeren betalen, want ook de melkveehouders kampen met lage prijzen. Bovendien wordt ook veel varkensvlees via de slagers verkocht, zouden zij ook mee betalen?

Vanochtend maakten de Boerenbond en ABS bekend dat die steun er toch niet zou komen. Volgens Comeos, de federatie van de handelaars, is het akkoord afgesprongen omdat de raad voor de mededingingsautoriteiten, die toeziet op eerlijke concurrentie, geen prijsafspraken wilde. Maar Pieter Verhelst van Boerenbond ontkent dat dat de oorzaak is van het falen.

Garantie

'De mededingingsautoriteiten gaven ons wel mogelijkheden', zegt Verhelst. 'Er werd voorgesteld dat elke partner in de varkensketen een vrijwillige bijdrage zou doen aan een fonds. Dat zou 15 tot 20 cent per kilo vers varkensvlees opleveren, in totaal zou dat  10 tot 15 miljoen euro opleveren. Wij wilden de garantie van 10 miljoen, de partners in de keten wilden die garantie niet geven.'

De boerenorganisaties willen nu aan  individuele warenhuizen, slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven vragen of ze zelf vrijwillig een bijdrage willen leveren aan de varkensboeren. Wie wel en niet meedoet zal door de boerenorganisaties ook bekend worden gemaakt. 'De consument mag weten wie even duurzaam werkt als ze beweren.' 

Uit protest tegen de afgesprongen akkoord zullen varkensboeren vandaag ook actie voeren.

Europese steun

Net vandaag wordt wel de Europese steun aan de varkensboeren uitbetaald. Naar aanleiding van de boerenbetoging begin september was de Europese landbouwcommissie overeen gekomen om de melkveehouders en varkensboeren financieel te steunen.

Voor Vlaanderen betekende die steun 13 miljoen euro. 3,6 miljoen zou rechtstreeks naar de varkensboeren gaan, wat dus vandaag betaald wordt. 'Belangrijk, omdat het voor sommige boeren het verschil kan maken tussen nu failliet gaan of net niet, maar het gaat om 7,4 euro per zeug, een gemiddeld varkensbedrijf heeft zo'n 200 zeugen. De Belgische steun die in het ketenoverleg oorspronkelijk was afgesproken zou zo'n 60 euro per zeug hebben opgeleverd', zegt Verhelst.