Egypte: 'Geen bewijzen van terrorisme bij crash in Sinaï'
Russische onderzoekers bij het wrak van Airbus A321. Foto: REUTERS

Egyptische onderzoekers hebben (nog) geen bewijzen gevonden van terrorisme bij de crash van een Russisch passagiersvliegtuig in Egypte, zo heeft Caïro maandag laten weten.

'Het technisch onderzoek heeft tot nu toe niets gevonden dat wijst op onwettige inmenging of een daad van terrorisme', aldus hoofdonderzoeker Ayman al-Moekaddam van het Egyptisch ministerie voor de Burgerluchtvaart. 'Het onderzoek loopt voort.'

Moskou heeft eerder gezegd dat er een bom aan boord van het toestel was. Presidentieel woordvoerder Dmitri Peskov zei maandag de Egyptische communicatie niet te kunnen becommentariëren, maar herhaalde dat deskundigen tot de conclusie zijn gekomen dat het om een terreurdaad ging. De Russische experts zeiden dat ze sporen van explosieven hadden gevonden.

Een groep gelinkt aan terreurgroep Islamitische Staat (IS) zei eerder de Airbus A321 te hebben neergehaald. Bij de crash op 31 oktober hebben 224 mensen het leven verloren. Vorige maand publiceerde IS een foto van een zelfgemaakte bom die het vliegtuig zou hebben neergehaald.

Het toestel was op weg van de badplaats Sjarm el-Sjeikh naar Sint-Petersburg, de op een na grootste stad van Rusland. Rusland heeft gezworen om de daders op te sporen en te straffen. Na de crash heeft Rusland zijn vluchten naar Sjarm el-Sjeikh opgeschort. 

Door de crash kreeg de Egyptische toerismesector opnieuw een klap.