Damien Thiéry wint verkiezingen Linkebeek
Foto: Photo News
Damien Thiéry heeft een overweldigende overwinning geboekt bij de verkiezingen in faciliteitengemeente Linkebeek. Er was wel sprake van een recordaantal blanco- of ongeldige stemmen.

De circa 3.300 kiesgerechtigde inwoners van faciliteitengemeente Linkebeek mochten zondag een stem uitbrengen voor dertien van de vijftien zetels in de gemeenteraad. De verkiezingen moesten georganiseerd worden omdat alle dertien Franstalige raadsleden begin november collectief ontslag namen. Dat deden ze uit protest tegen de benoeming van het Vlaamse oppositielid Eric De Bruycker tot burgemeester door Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).

Blanco

De Bruycker nam begin november eveneens ontslag, en was sindsdien dienstdoend burgemeester, tot een opvolger wordt aangeduid. De twee overige raadsleden van 's mans Vlaamse partij Prolink namen geen ontslag en riepen op om blanco te stemmen. En aan die oproep werd gehoor gegeven. 15 procent van de kiesgerechtigde Linkebekenaren kwam niet opdagen, en 13 procent van de uitgebrachte stemmen was blanco of ongeldig.

Toch rijft de Franstalige liberale eenheidspartij LB van Damien Thiéry een grote zege binnen. Met 94 procent van de stemmen, zullen alle dertien lege gemeenteraadszitjes opnieuw naar de Franstaligen gaan. MR-voorzitter Olivier Chastel feliciteerde Thiéry alvast voor zijn 'excellent resultaat'.

 

Taalwetten

Uit protest tegen de verkiezing, gooide een 15-tal actievoerders van het Taal Aktie Komitee (TAK) zondagmiddag stinkbommetjes in een van de stembureaus. In een mededeling eist het TAK dat de Vlaamse regering een eventuele nieuwe voordracht na deze verkiezingen van Damien Thiéry als burgemeester onverkort opnieuw verwerpt.

Thiéry was al waarnemend burgemeester van 2007 tot aan de benoeming van Eric De Bruycker. De opeenvolgende Vlaamse ministers van Binnenlands Bestuur weigerden Thiéry telkens te benoemen wegens overtreding van de taalwetten. Daartegen tekende Thiéry sinds de jongste gemeenteraadsverkiezingen twee keer beroep aan bij de Raad van State, maar dat werd telkens verworpen. Omdat geen enkel ander Franstalig raadslid burgemeester wou worden, duidde Homans uiteindelijk De Bruycker aan.