Diesel en benzine tanken al vijf jaar niet meer zo goedkoop
Foto: Reporters / DPA

De wettelijke maximumprijs van zowel diesel als benzine gaat zaterdag omlaag. Daardoor zakken de prijzen tot het laagste peil in vijf jaar. Door een aanpassing van de accijnzen komen de prijs van diesel en benzine weer dichter bij elkaar.

Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Voor benzine 95 zakt de maximumprijs met 2,8 cent tot 1,2990 euro per liter. Voor benzine 98 is dat 2,7 eurocent, waardoor de prijs daalt tot 1,3760 euro per liter. Voor een tank van 60 liter loopt het totale prijsverschil op tot zo’n 1,5 euro.

Bij diesel is de daling minder sterk. De nieuwe maximumprijs van 1,1380 euro per liter komt neer op een daling van 1,8 cent. Door de prijsdaling treedt het cliquetsysteem weer in werking. Dat betekent dat de prijsdaling deels wordt uitgevlakt door een extra belasting, die van toepassing is bij een lagere brandstofprijs. Voor diesel 10s gaat het om een stijging van 1,299 cent per liter. In totaal betalen gebruikers dan 46,48 cent accijns per liter diesel.

Voor benzine is er overigens net een daling van de accijnzen. Die zakt met 2,2824 eurocent per liter tot 59,2,4027 eurocent per liter. Bedoeling is dat de prijs van benzine meer in de richting van die van diesel gaat, om zo automobilisten aan te zetten om te kiezen om te kiezen voor een benzinemotor in plaats van een diesel.

Ook voor stookolie is er een prijsdaling, van om en bij de 3,6 cent per liter, afhankelijk van de soort en hoeveelheid.