KBC betaalt laatste deel staatssteun terug
Johan Thijs, CEO van KBC Foto: Photo News

Bank KBC is klaar om helemaal af te rekenen met de erfenis van de bankencrisis. Het laatste deel van de nog terug te betalen Vlaamse overheidssteun wordt nog dit jaar terugbetaald. Het gaat om 3 miljard euro, wat een meevaller is voor de Vlaamse regering.

De terugbetaling komt er veel vroeger dan gedacht. KBC had namelijk nog vijf jaar de tijd. De bank had eind november al een aanvraag ingediend om opnieuw ‘een deel’ van de resterende schuld terug te betalen. KBC zei toen niet precies om hoeveel zou gaan, maar topman Johan Thijs had al laten uitschijnen dat het om ‘meer dan 50 procent’ zou gaan. Dat blijkt nu dus om het volledige bedrag te gaan.

De terugbetaling van 3 miljard euro bestaat uit twee delen. Het gaat om 2 miljard schulden, en 1 miljard premie. Dat KBC het hoofdstuk staatssteun volledig kan afsluiten, is te danken aan zijn sterke kapitaalpositie, klinkt het. De bank-verzekeraar benadrukt dat zijn kapitaalbuffers, ook na de terugbetaling, ‘ruim boven de minimumkapitaalvereisten van de ECB en de Nationale Bank van België blijven’.

In een toelichting bedankt Thijs de Vlaamse en de Federale overheid ‘voor haar steun op een cruciaal moment tijdens de ergste financiële crisis in decennia’. Ook de medewerkers, klanten en aandeelhouders krijgen een complimentje van de CEO. ‘Hierdoor kunnen we weldra een donkere bladzijde uit onze geschiedenis omdraaien.’

Beurs

Beleggers reageren alvast enthousiast op het besluit. Het aandeel opent vrijdagmorgen zo'n 2 procent hoger, terwijl de meeste aandelen op verlies staan.

Federale steun

KBC moest in volle financiële crisis een beroep doen op de overheden. De bank kreeg 7 miljard euro overheidssteun, waarvan de Vlaamse en federale overheid elk de helft voor hun rekening namen. De federale staatssteun werd eind 2012 al volledig terugbetaald. In totaal zal KBC de overheden 13,09 miljard euro terugbetaald hebben.

Onderdelen verkocht

Aan de staatssteun was een strategisch plan verbonden, dat KBC in 2009 met de Europese Commissie overeenkwam. De bank moest in ruil een aantal risicovolle dochterbedrijven afstoten. Dat proces werd in 2014 afgerond. Het verkocht in België bijvoorbeeld het bankkanaal Centea en de verzekeraar Fidea, en ging over tot de ontmanteling van de Antwerpse Diamantbank.