Rapport maakt brandhout van interventieteam
De audit komt er na het debacle met de interventie in Nepal eerder dit jaar Foto: BELGA

Een door de federale regering gevraagde audit is snoeihard voor de organisatie achter B-Fast, het Belgische team voor interventies bij rampen. Het team levert soms wel goed werk op het terrein, maar een grondige hervorming is dringend nodig, schrijft de Gazet van Antwerpen, dat de resultaten kon inkijken.

De audit werd na het debacle in Nepal dit voorjaar, waar B-Fast amper hulp kon bieden, gevraagd aan een in overheidsmanagement gespecialiseerd consultancybureau. Het document van 69 pagina’s werd op 23 november afgeleverd en dient als basis voor een evaluatie door de regering.

‘De audit toont duidelijk aan dat B-Fast als organisatie en interdepartementaal samenwerkingsplatform zelf in crisis is’, zo luidt volgens de krant de conclusie. De audit somt een lange reeks ‘belangrijke zwaktes’ op en spreekt van ondoorzichtige besluitvorming, gebrekkige samenwerking en spanningen tussen individuen die een goede werking belemmeren. ‘De professionalisering van de B-Fastorganisatie, als actor van internationale noodbijstand, is eigenlijk in een beginfase blijven steken’.

Het rapport beperkt zich tot een structurele analyse en noemt geen namen. Maar de analyse is wel een kaakslag voor Geert Gijs uit Lier, hoofd rampenmanagement bij Volksgezondheid en van bij het begin boegbeeld en spreekbuis van B-Fast, meent de Gazet van Antwerpen.