Schutter Joods Museum en chauffeur Salah hebben contact in gevangenis

Mohammed Amri (27), ­de vriend die de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam (26) na zijn aanslag ging ophalen in Parijs, wil een minder streng veiligheidsregime. Daar heeft Amri ondertussen wel contact met Mehdi Nemmouche (30), de schutter van het Joods Museum. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Het was Mohammed Amri die Salah Abdeslam uit Parijs evacueerde in de nacht na de aanslagen van Parijs, en die Europa’s meest gezochte terrorist met zijn Golf langs twee politiecontroles kon loodsen. Volgens Amri wist hij niets van de daden van Abdeslam die nacht. Toch zit hij nog steeds vast op verdenking van ­medeplichtigheid aan moord op 130 personen.

Veiligheidshalve werd Amri naar de gevangenis van Brugge overgebracht, waar hij een van de negen cellen bevolkt op de af­deling Hoge Veiligheid. Het is de afdeling waar de bewegingsruimte beperkter is en waar, afhankelijk van de gedetineerde, ­extra maatregelen gelden. Hier heeft bijvoorbeeld kindermoordenaar Kim De Gelder lang in af­zondering gezeten.

Opvallend genoeg zit de handlanger van Abdeslam opgesloten op enkele meters van een andere beruchte terrorist: Mehdi Nemmouche. Het was Nemmouche die op 24 mei vorig jaar zwaarbewapend het Joods Museum in het centrum van Brussel binnenstormde en vier mensen doodschoot. Ook hij handelde in naam van terreurgroep IS. Nemmouche kon uiteindelijk in het Zuid-Franse Marseille gevat worden.