Vlaming is het sporten moe
Foto: RG. - Fotolia

De sporthype in Vlaanderen heeft zo stilaan zijn verzadigingspunt bereikt. Voor het eerst in veertig jaar tijd stijgt het aantal mensen dat aan sport doet in Vlaanderen niet meer, zo blijkt uit cijfers die Het Nieuwsblad kon inkijken.

Bent u nu nog altijd niet aan het Start to Runnen? Nog geen vast moment gevonden om te gaan zwemmen? Dan bent u waarschijnlijk lid van de substantiële groep Vlamingen die niet aan sport doet en het waarschijnlijk ook nooit zal doen.

De opmars van sport lijkt zo stilaan aan zijn limiet te zitten, alle hypes en massa-evenementen als Urban Trails, marathons en Spartacus Runs ten spijt.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de sportdeelname, afgenomen bij zo’n 4.000 Vlamingen. Van de respondenten tussen 15 en 86 geeft 63 procent aan dat ze het laatste jaar minstens één keer actief aan sport hebben gedaan. Dat is exact evenveel als vijf jaar geleden.

’Die laatste veertig procent van de bevolking krijgen we blijkbaar niet aan het sporten en kunnen we maar moeilijk bereiken’, zeggen de onderzoekers in Het Nieuwsblad.