Zaal Buckingham Palace afgesloten wegens instortingsgevaar
De Queen nam in de zaal ook haar kerstboodschap op. Foto: Photo News

Na een routinecontrole in het Britse Buckingham Palace moest de luxueuze eetzaal afgesloten worden. Inspecteurs stelden er vast dat er problemen zijn met een van de steunbalken in het plafond, waardoor de veiligheid er niet gegarandeerd kan worden.

De ‘state dining room’ bevindt zich in de westelijke vleugel van het koninklijk paleis. Het Britse staatshoofd gebruikt de fraai versierde zaal om er met gasten koffie te drinken nadat ze gedineerd hebben in de balzaal. Vorige maand ontving koningin Elisabeth er nog de Chinese president Xi Jinping tijdens diens staatsbezoek aan Groot-Brittannië. Ze gaf er ook al eens haar kersttoespraak.

‘Tijdens een routineonderzoek werd een probleem gevonden met een van de steunpilaren van in het dak van de staatseetzaal’, aldus een woordvoerder van het paleis. Er werd grondiger onderzoek gepleegd, waarna ‘de toegang tot de kamer werd opgeschort’. Hoe lang de kamer gesloten blijft, is nog niet duidelijk. De kamers naast de eetzaal blijven open, die zouden door het probleem niet in het gedrang komen.