Oorzaak van crash AirAsia ontdekt
Foto: EPA
De vliegtuigcrash van de lagekostenmaatschappij AirAsia in december vorig jaar is te wijten aan een computerprobleem en de daaropvolgende handelingen van de crew. Dat zegt het Indonesische comité voor transportveiligheid dinsdag.

Tijdens de vlucht van Surabaya (Indonesië) naar Singapore raakte vlucht QZ8501 in moeilijkheden. Een foutmelding bleef zichzelf herhalen, waardoor de piloten na de vierde waarschuwing beslisten om de automatische piloot uit te zetten zodat ze het systeem konden resetten. Maar na het uitschakelen van de automatische piloot verloor de crew in enkele minuten tijd de controle over het vliegtuig.

'De daaropvolgende handelingen van het personeel aan boord zorgden ervoor dat het vliegtuig niet langer controleerbaar was waardoor het van zijn normale route afweek en het in die mate begon te hellen dat het boordpersoneel het toestel niet meer kon stabiliseren',  luidt het finale rapport van het onderzoekscommissie. 

Vlucht QZ8501 was op weg van het Indonesische Surabaya naar Singapore toen het toestel neerstortte in de Javazee. Bij de vliegtuigcrash op 28 december 2014 kwamen alle 162 inzittenden om het leven.