‘Situatie aan DVZ is niet langer houdbaar’
Foto: Photo News

Dat zegt Pierre Verbeeren, algemeen directeur van Dokters van de Wereld, maandag over de vluchtelingensituatie in ons land. Hij klaagt onder meer aan dat de preopvang in de nabijgelegen WTC-gebouwen weer volledig vol zit.

De openbare omroep toonde maandag beelden van een chaotische ochtend bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), waar asielzoekers bij aankomst in ons land zich moeten registreren. Er was onder meer te zien hoe het personeel de oproepingsbrief (die DVZ geeft omdat haar maximumcapaciteit die dag is bereikt) van een Afghaanse jongere gewoon verfrommelt en hem een nieuwe geeft voor 18 december.

De ‘nee’ op zijn formulier betekent dat hij geen preopvang krijgt, luidt het. Vluchtelingenwerk Vlaanderen zegt dat dergelijke toestanden zich ook vorige week voordeden. De politie zou vrijdag zelfs ‘behoorlijk hardhandig’ tewerk zijn gegaan.

‘Preopvang is volledig verzadigd’

Hoewel staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), eerder aankondigde dat de preopvang zou uitgebreid worden, stelt Dokters van de Wereld vast dat de preopvang nog steeds ‘volledig verzadigd’ is.

‘Elke dag opnieuw zoeken we met man en macht naar slaapplaatsen voor de vluchtelingen’, zegt Verbeeren. ‘Elke dag opnieuw verzorgen onze vrijwillige dokters en verpleegkundigen deze mensen terwijl dit eigenlijk een taak is van de overheid. We begrijpen dat de situatie complex is, we zien ook dat er inspanningen worden gedaan, maar deze situatie is inhumaan en niet langer houdbaar.’

Veertig vluchtelingen verzorgd per dag

Dokters van de Wereld vraagt het aantal plaatsen in de WTC of elders op te trekken. Tegelijk klaagt de organisatie aan dat ‘de discriminatie van Afghanen aan DVZ, de wachttijden die oplopen tot vijftien dagen en de winterse omstandigheden steeds meer wanhoop en stress (veroorzaken) bij een populatie die vaak al een hele calvarietocht achter de rug heeft. Het team van Dokters van de Wereld merkt daardoor een toegenomen spanning tussen de verschillende vluchtelingen.’

Dokters van de Wereld verzorgde de voorbije maand meer dan duizend vluchtelingen, of gemiddeld veertig per dag. Sinds midden deze maand is er een opvallende stijging van het aantal kinderen, jongeren en vrouwen.