Almaci noemt België ‘failed state’ op vlak van klimaat
Meyrem Almaci Foto: Bart Dewaele

In het VRT-programma ‘Keien van de Wetstraat’ heeft Groen-voorzitter Meyrem Almaci kritiek geuit op het klimaatbeleid van de Belgische regering. Zes ministers zijn bij de onderhandelingen betrokken om een akkoord te bereiken voor de klimaatconferentie in Parijs, maar dat akkoord is er nog altijd niet.

Maandag start in de Franse hoofdstad een twee weken durende klimaatconferentie. Ook ons land trekt daarheen, zaterdag vertrekt een klimaattrein met een Belgische delegatie van onder meer politici en bedrijfsleiders. Ook een journalist van De Standaard reist mee en zal later vandaag verslag uitbrengen.

Een intra-Belgisch akkoord over wie welke inspanning voor het klimaat moet leveren, heeft ons land vooralsnog niet. Geen gemakkelijke opdracht, want aan de onderhandelingstafel zitten niet minder dan zes ministers, onder wie de bevoegde klimaatministers ­Céline Fremault (Brussel, CDH), Marie-Christine Marghem (federaal, MR), Joke Schauvliege (Vlaanderen, CD&V) en Paul Furlan (Wallonië, PS). Eind oktober bereikten ze een ontwerpakkoord, dat vervolgens werd afgeschoten door de Vlaamse regering.

‘290 miljoen euro ligt te wachten’

‘Ik verwacht dat ons land sowieso nog een klimaatakkoord maakt’, aldus Almaci in het programma Keien van de Wetstraat. Twee dagen voor de start van de conferentie blijft ze hoopvol, want de klimaattop duurt twee weken. ‘We zitten al 310 weken zonder akkoord, de komende twee weken tijdens de klimaatconferentie hebben ze eens een gelegenheid om samen te zijn’, zegt Almaci over de zes betrokken ministers.

België noemt ze een ‘failed state’. ‘Op het vlak van klimaat waren wij de voorlopers, we zijn helemaal achteraan in het peloton van Europa gezakt. Men zit niet rond de tafel, heeft geen coherente visie.’ Zonde, vindt de Groen-voorzitter. ‘Er ligt 290 miljoen euro op ons te wachten, geld dat we kunnen investeren. Die kans wordt verkwanseld.’

Ongenoegen bedrijfsleiders

The Shift – een coalitie van bedrijfsleiders, belangrijke figuren uit de milieuorganisaties en academici – schreef begin september (DS, 11 september) nog een opgemerkte open brief om de bevoegde ministers tot actie aan te manen. Maar dat leverde vooralsnog niets op. Zaterdag zullen de leden van The Shift hun ongenoegen uiten bij de Belgische delegatie in Parijs.

‘Wetende dat de verschillende partijen hierover al zes jaar lang onderhandelen, stellen we ons serieuze vragen bij het gebrek aan visie en daadkracht van onze politici. Want een bindend klimaat­akkoord is levensnoodzakelijk voor alle partijen’, aldus voorzitter Thomas Leysen (KBC/Umicore).

‘Al zes jaar vragen’

‘Er is nog geen klimaatakkoord. We zijn volop aan het onderhandelen in een constructieve sfeer en we hopen nog voor Parijs een akkoord te sluiten’, antwoordde minister Schauvliege op de vraag van Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) woensdag in het parlement. Of ons land naar de conferentie met een akkoord trekt, wilde hij weten. Het antwoord bleef ultrakort, de minister liet niet in haar kaarten kijken.

Vraagsteller Sanctorum reageerde daarop ontgoocheld. ‘Ik ben ondertussen zes jaar lang parlementslid en stel hier al zes jaar vragen over. Ik merk dat het antwoord altijd maar korter wordt. U krijgt dit toch niet meer uitgelegd?’

Ook SP.A-parlementslid Bruno Tobback reageerde bijzonder ‘teleurgesteld’. ‘We riskeren ons in Parijs voor een tweede keer belachelijk te maken tegenover heel de wereld’. ‘Hier is sprake van een ongelooflijk gebrek aan visie, maar ik vrees dat dat symbolisch is voor heel uw klimaatbeleid’, aldus Tobback.