De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump maakte tijdens een speech Serge Kovaleski, een van de medewerkers van de Amerikaanse krant New York Times, belachelijk. Hij spotte met de handicap van de man. De krant noemt het ‘schandelijk’.

Toen de presidentskandidaat dinsdagavond speechte voor zijn aanhangers, lachte hij met Serge Kovaleski, een journalist van de New York Times. Kovaleski lijdt aan arthrogryposis, een aangeboren aandoening waarbij de gewrichten blijvend stijf zijn. Trump spotte met de journalist door vreemde bewegingen te maken met zijn handen en armen.

In 2001 werkte Kovaleski voor de Washington Post, een ander Amerikaans dagblad, en was hij een van de auteurs van een stuk over de instorting van de WTC-torens. In het stuk staat dat ‘de veiligheidsdiensten in Jersey City verscheidene mensen hebben opgepakt en ondervraagd die naar verluidt gezien werden toen ze na de aanslagen juichten.’

Trump maakte daar wat anders van. Hij beweerde dat ‘duizenden en duizenden mensen juichten’ toen de torens instortten en zei dat hij zich onder andere baseerde op berichtgeving van Serge Kovaleski voor deze stelling.

De New York Times-journalist reageerde daarop door te stellen dat hij zich niet kan herinneren dat er iemand ooit schreef dat er duizenden mensen feest vierden. ‘Ik kan mij niet herinneren dat iemand dat ooit zei. Het was ook niet het geval’, stelt hij.

Deze reactie was volgens Donald Trump te belachelijk voor woorden. ‘De arme stakker. Je zou hem moeten zien: ‘Ik weet niet meer wat ik heb gezegd. Ik herinner het mij niet meer.’’, luidde het. Tijdens deze uitspraak zwaaide de presidentskandidaat met zijn armen. De bedoeling was om Kovaleski te imiteren.

‘We vinden het schandalig dat hij spot met het voorkomen van een van onze reporters’, zei een woordvoerder van de New York Times.