Square kan schandvlek uitwissen bij beursdebuut
oprichter Jack Dorsey op de beursvloer van Wall Street. Foto: EPA

De mobiele betaaldienst Square heeft in zijn eerste uren op de beurs met een forse koersstijging van tot ruim 50 procent uitgepakt. Daarmee is de consternatie over de lage uitgifteprijs gaan liggen.

Het bedrijf van de mede-oprichter van Twitter, Jack Dorsey, ging de beurs op aan een uitgifteprijs van maar 9 dollar. Dat was fors lager dan de vooropgestelde vork van 11 tot 13 dollar, en werd daarom als een flop gezien. Bovendien waardeerde de uitgifteprijs van 9 dollar de totale waarde van het bedrijf veel lager dan bij de vorige investeringsronde.

Kort na het openen van de handel steeg het aandeel van 9 tot meer dan 14 dollar, of meer dan de helft hoger. Daarna viel de koers wel terug, maar het aandeel bleef wel boven de 11 dollar, waarmee het weer vertoeft binnen de prijsvork die voor de uitgifte werd vooropgesteld.

Dorsey (39) richtte de betaaldienst in 2009 op. Het bedrijf verkoopt technologie waarmee handelaars betalingen kunnen aanvaarden via mobiele toestellen zoals smartphones en tablets.

Dorsey is de grootste aandeelhouder met een belang van 24,4 procent. Het traditionele luiden van de openingsbel op Wall Street liet de jarige internetondernemer donderdag overigens over aan zijn moeder Marcia.