Opnieuw olie uit gescheurde Flinterstar na storm
Foto: Photo News

Door het stormweer en de felle wind dinsdag op woensdag is het gezonken vrachtschip Flinterstar gescheurd. Daardoor stroomt er opnieuw olie uit het schip. ‘Het gaat om een beperkte uitstroom en de soort olie is ook veel minder schadelijk’, meldt Margot Neyskens, woordvoerder van staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld).

‘Vermoedelijk zat er al een scheur in het Nederlandse cargoschip dat begin oktober voor de kust van Zeebrugge zonk na een aanvaring met een gastanker’, zegt het kabinet van staatssecretaris Tommelein. ‘Maar de storm heeft gezorgd voor een bijkomende grote scheur.’

Door de scheur is er opnieuw een uitstroom van olie. ‘Het is een beperkte uitstroom en deze keer het gaat om minder schadelijke gasolie. Die olie verdampt grotendeels’, aldus Neyskens.

‘Wachten op gerechtelijke uitspraak’

Het schip zou wel nog niet volledig in twee gebroken zijn. Er is ook geen gevaar dat de vaarroutes veranderd moeten worden. ‘Het schip ligt nu nog steviger op de zandbank’, laat het kabinet weten. De kustwacht blijft de Flinterstar wel in de gaten houden.

Voorlopig is het schip nog niet geborgen. ‘We wachten op de gerechtelijke uitspraak. Die volgt normaal gezien nog deze maand’, bevestigt Neyskens.