De oorzaak van de crash van het Russische passagierstoestel dat op 31 oktober neerstortte boven de Sinaï, is vandaag bekendgemaakt. ‘De crash werd veroorzaakt door een bom aan boord van het vliegtuig’, meldt de Russische federale veiligheidsdienst.

In een persmededeling, die werd verstuurd door de FSB, staat te lezen dat er 'onweerlegbare bewijzen' zijn gevonden voor explosieven in de Airbus A321, die op 31 oktober crashte in de Sinaïwoestijn. 'Het gaat hier duidelijk om buitenlandse explosieven die in het vliegtuig werden geplaatst', stelt Aleksandr Bortnikov, het hoofd van de FSB.

'Onze wraak is onvermijdelijk'

De Russische president, Vladimir Poetin, heeft een eerste, korte reactie gegeven aan persagentschap Ria Novosti: 'Wij zullen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn vinden en straffen. Onze oorlogsdaden in Syrië zijn niet zomaar symbolisch. Zij moeten niet enkel verdergezet worden, maar ook opgevoerd. Criminelen moeten beseffen dat onze wraak onvermijdelijk is.'

'Ik zal deze zaak persoonlijk opvolgen', besloot de Russische president. 

Medewerkers luchthaven Sharm El Sheikh gearresteerd

Vlak na de publicatie van de bevindingen van de FSB werden twee medewerkers van de luchthaven van Sharm El Sheikh opgepakt. De twee zouden geholpen hebben om de bom aan boord te smokkelen. 

De Airbus A321 van de Siberische luchtvaartmaatschappij Kolavia was op 31 oktober na het opstijgen uit de badplaats Sharm el Sheik neergestort. 224 mensen kwamen daarbij om het leven. Op 6 november schortten verschillende landen de vluchten naar Egypte op.

‘De mogelijkheid dat een terroristische aanslag dit veroorzaakte, wordt natuurlijk overwogen’, zei de Russische premier, Dmitri Medvedev, enkele weken geleden nog aan de staatskrant Rossijskaja Gazeta.