Regering-Michel laat invaliden met rust
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft het in zijn nieuwe beleidsnota niet over straffen, maar over ‘kansen geven’. Foto: BELGA

Het stond fors aangekondigd in het regeerakkoord: de regering ging de huidige regeling rond arbeidsongeschiktheid ‘grondig hervormen’. Maar het ‘responsabiliserend systeem’ komt er dan toch niet, zo schrijft De Standaard vanmorgen.

De federale regering had in het regeerakkoord vooropgesteld om tijdelijke arbeidsongeschikten of invaliden opnieuw (deeltijds) aan de slag te krijgen en zo te besparen op de sociale zekerheid. Dat was als reactie op de sterke groei van het aantal arbeidsongeschikten.

Maar zo ver komt het dus niet. Het valt op dat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) het in zijn nieuwe beleidsnota niet heeft over straffen, maar over ‘kansen geven’. Beleidsvoorbereidende teksten die De Standaard kon bemachtigen, bevestigen dat de responsabilisering wordt ingeruild voor een vrijwillig systeem van begeleide terugkeer naar de arbeidsmarkt via aangepast of ander werk.

Peeters volgt daarmee het advies van de Nationale Arbeidsraad, dat eerder het vrijwillige karakter van zo’n integratie benadrukte wil die kans op slagen hebben. ‘Daaruit volgt dat de betrokken persoon niet mag worden gestraft in geval van mislukking’, oordeelt de NAR.