Ook Rusland beschouwt terroristische aanslag nu als mogelijkheid
Foto: REUTERS

De Russische regeringsleider Dmitri Medvedev heeft voor het eerst een terreurdaad genoemd als mogelijke oorzaak van de crash van het Russische passagierstoestel met 224 doden. Rusland had eerder al zijn vluchten naar Egypte uit veiligheidsoverwegingen geschrapt.

'De mogelijkheid dat een terroristische aanslag dit veroorzaakte, wordt natuurlijk overwogen', zei Medvedev maandag aan de staatskrant Rossijskaja Gaseta. De premier bevestigde bovendien dat de Britse geheime dienst informatie had doorgespeeld. 'Ik kan daar echter niets meer over zeggen. We kijken wel uit naar de samenwerking met alle landen die kunnen helpen in het onderzoek naar deze verschrikkelijke tragedie.'

Te weinig controle op luchthaven?

Vicepremier Arkadi Dvorkovitsj maakte ondertussen bekend dat een groep Russische experten in Egypte met de autoriteiten de veiligheid op de luchthaven van Sharm el Sheikh gaat bespreken. Daarbij zullen aanbevelingen gegeven worden voor bijkomende maatregelen.

De veiligheidsmaatregelen op de Egyptische luchthaven zouden zeer beperkt zijn. Een internationale veiligheidsexpert zei aan het Duitse persbureau dpa dat het op Egyptische luchthavens gemakkelijk is verboden voorwerpen aan boord te smokkelen, zolang men iemand van het personeel kent of genoeg geld toestopt. Het Egyptische ministerie van Luchtvaart daarentegen benadrukt dat alle luchthavens in het land beantwoorden aan de internationale normen. Ze worden regelmatig op nationaal en internationaal niveau gecontroleerd.

De baas van het onderzoeksteam, Ayman al-Mokadem, zei zaterdag in Caïro dat er een geluid 'is gehoord in de laatst opgenomen seconden van de opnames in de cockpit'. Dat fragment zal nu door geluidsspecialisten geanalyseerd worden. Bij het internationale onderzoek zijn 58 experten uit Egypte, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Ierland betrokken. Minister van Buitenlandse Zaken Samih Schukri verklaarde dat 'geen enkele hypothese zal aangenomen worden, vooraleer het onderzoek is afgesloten'.

25.000 Russen teruggebracht

De Airbus A321 van de Siberische luchtvaartmaatschappij Kolavia was op 31 oktober na het opstijgen uit de badplaats Sharm el Sheik neergestort. 224 mensen kwamen daarbij om het leven. Op 6 november schortte Rusland de vluchten naar Egypte op. Van de 80.000 Russische toeristen die daar aanvankelijk vastzaten, zijn er zowat 25.000 met speciale vluchten naar Rusland teruggebracht.