De meeste Belgische toeristen die nog in Sharm el Sheikh verbleven, zijn sinds zaterdag thuis. Touroperatoren Jetair en Thomas Cook brachten met twee extra ingelaste vliegtuigen nog 300 mensen terug naar ons land. Beide toestellen landden ’s morgens vroeg veilig op Zaventem.

Zondagavond brengt JetairFly met een laatste vlucht 185 landgenoten terug uit de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. De luchtvaartmaatschappij zal sinds vrijdag 460 reizigers teruggebracht hebben naar Brussels Airport met drie vluchten. Dat is zondag vernomen van JetairFly-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch.

Vanhaelemeesch benadrukt dat de normale planning werd gerespecteerd en dat het niet gaat om speciaal ingelegde vluchten, maar om vluchten die voorzien waren. De reizigers hebben hun volledige vakantie achter de rug en hebben die niet voortijdig afgebroken. Alleen waren er extra veiligheidsmaatregelen voor het vertrek in Egypte.

Een zestigtal toeristen kiest ervoor nog ter plaatse te blijven, meldt reisorganisatie Thomas Cook. Zij komen ten laatste donderdag terug.

Bikini

In de Egyptische badplaats aan de Rode Zee heerst onrust nadat vorige week een Russisch vliegtuig neerstortte vlak na opstijgen, mogelijk door een terroristische bomaanslag. En die onrust slaat over op de kandidates van Miss België, die donderdag naar Sharm el Sheikh zouden vertrekken voor de obligate fotosessies in bikini.

‘Sommige meisjes zijn bang om te vertrekken en we gaan geen kandidates thuis laten’, zegt organisatrice Darline Devos aan de VRT-redactie. ‘We zijn in onderhandeling met Jetair en beslissen maandag, maar het staat nu al vast dat onze bestemming zal veranderen.’

Na de crash van een Russisch passagiersvliegtuig in de Egyptische badplaats paste Buitenlandse Zaken het reisadvies aan. Alle reizen naar Sharm el Sheikh worden tijdelijk afgeraden.