Egypte laat weten verschillende scenario’s te onderzoeken naar de oorzaak van de vliegtuigcrash vorige week. Sameh Shoukry, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, uit bovendien kritiek op de buitenlandse inlichtingendiensten: ‘We hadden verwacht dat de informatie op een technisch niveau aan ons zou worden verstrekt, in plaats van te worden vrijgegeven in de media.’

Het onderzoek naar de oorzaak van de crash van de Russische Airbus in de Sinaï gaat verder, veel meer uitsluitsel kon de Egyptische persconferentie zaterdag niet bieden. Ayman Al-Mokadem, hoofd van de onderzoekscommissie, wilde enkel bevestigen dat de laatste seconde een geluid te horen was op de opnamen van de zwarte doos.

‘Het kunnen batterijen zijn geweest, de brandstoftank: we houden alle opties open.’ De opnamen zullen bestudeerd worden door gespecialiseerde laboratoria om de oorsprong ervan te achterhalen. Waar buitenlandse media de voorbije dagen druk speculeerden over een bomaanslag en met berichten kwamen over de betrokkenheid van IS, blijft Egypte dus vaag.

Onderzoek gevoerd in de media

Sameh Shoukry, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, legde de bal op de persconferentie in het kamp van buitenlandse inlichtingendiensten: hij klaagde geen info gekregen te hebben die het scenario van de bomaanslag onderschrijft. Ook vindt hij dat zijn land in de kou blijft staan in de strijd tegen groeperingen zoals IS: ‘Andere landen hebben geen gehoor gegeven aan de oproep van Egypte om een betere samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding.’

Zowel de Britse, Russische als Amerikaanse inlichtingendiensten gaan er ondertussen vanuit dat het vliegtuig vanuit Sharm el Sheikh vertrok met een bom aan boord. In dat geval zou die aan boord gesmokkeld zijn op de luchthaven, en dat is een scenario waar Egypte liever niet aan denkt. De veiligheid van de luchthaven staat dus op het spel.

De vliegtuigcrash betekent sowieso een kleine ramp voor het Egyptische toerisme. Door de opschorting van Russische en Britse vluchten zou het land zijn toeristische inkomsten met 70% zien dalen.

80.000 Russen gestrand

President Vladimir Poetin heeft vrijdag bevolen alle Russische vluchten naar Egypte stop te zetten, tot duidelijk is wat er precies gebeurd is met de Airbus van Metrojet, die zaterdag in de Sinaï crashte. Daardoor zagen 80.000 Russische toeristen hun terugkeer naar huis in het water vallen.

Moskou stuurt vandaag 46 lege vliegtuigen naar Egypte om de gestrande toeristen op te pikken. Zondag zijn er nog eens 47 vluchten gepland. Hun bagage wordt apart overgevlogen omwille van veiligheidsredenen. Het is de grootste repatriëringsoperatie ooit voor Rusland.