80.000 Russen gestrand in Egypte
De bagage zal apart worden overgevlogen omwille van veiligheidsredenen Foto: REUTERS

Ongeveer 80.000 Russen zijn gestrand in Egypte nadat het Kremlin vrijdag alle vluchten naar het land had geschorst. Vandaag zijn 46 lege vliegtuigen op weg naar Egypte om de gestrande vakantiegangers op te pikken.

President Vladimir Poetin heeft vrijdag bevolen alle Russische vluchten naar Egypte stop te zetten, tot duidelijk is wat er precies gebeurd is met de Airbus van Metrojet, die zaterdag in de Sinaï crashte. Daardoor zagen 80.000 Russische toeristen hun terugkeer naar huis in het water vallen.

Moskou stuurt vandaag 46 lege vliegtuigen naar Egypte om de gestrande toeristen op te pikken. Zondag zijn er nog eens 47 vluchten gepland. Hun bagage wordt apart overgevlogen omwille van veiligheidsredenen. Het is de grootste repatriëringsoperatie ooit voor Rusland.

Volgens de overkoepelende organisatie van Russische reisorganisaties hebben bijna alle Russische toeristen die op het punt stonden om naar Egypte te reizen, ingestemd met een vakantie naar Turkije in de plaats.

‘In de nabije toekomst worden alle vluchten die naar Egypte zouden vliegen omgeleid naar Antalya’, zegt woordvoerster Irina Turina. ‘Zo goed als alle reizigers hebben hiermee ingestemd.’