Brits vliegtuig ontsnapte nipt aan raket boven Sharm el Sheikh
Foto: Thomson Airways

Een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Thomson Airways heeft in augustus ternauwernood een raket kunnen ontwijken boven de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. Dat melden Britse media zaterdag. Volgens de TUI Group, de moedermaatschappij van Thomson Airways, ging het vermoedelijk om een lichtkogel en was er geen gevaar voor de passagiers.

Het vliegtuig was op weg van de Londense luchthaven Stansted naar de Egyptische badplaats en had 189 passagiers aan boord. De piloot merkte naar eigen zeggen een raket op en kon het vliegtuig uit de baan van het projectiel manoeuvreren, waarop het toestel veilig aan de grond werd gezet.

Het Britse ministerie van Transport bevestigde het incident, maar gelooft niet dat het vliegtuig het doelwit was van de raket. Volgens informatie van de Britse regering was het projectiel afkomstig van het Egyptische leger, tijdens een legeroefening.

‘We hebben het incident toen onderzocht en kwamen tot de conclusie dat het geen gerichte aanval was en dat het waarschijnlijk toe te schrijven was aan routine-oefeningen uitgevoerd door het Egyptische leger’, zegt een regeringswoordvoerder. TUI Group, de moedermaatschappij van Thomson Airways, heeft het over een “ongevaarlijke lichtkogel die vermoedelijk afkomstig was van militaire oefeningen”.

 

 

Afgelopen zaterdag stortte een Russisch vliegtuig neer boven het Egyptische schiereiland Sinaï. Daarbij lieten 224 mensen het leven. Er duiken meer en meer aanwijzingen op dat een explosie aan boord van het toestel tot de dodelijke crash heeft geleid. In de Sinaï vecht het Egyptische leger een strijd uit met de terreurgroepering Islamitische Staat.