{ de balans }

Ochtendspits

In Kopenhagen maken ze goede sier met hun ochtendspits. Een veelbekeken filmpje op internet toont hoe die spits eruitziet: enorme drommen fietsers, die in lange rijen aanschuiven voor de verkeerslichten. Af en toe komt er ook eens een gemotoriseerd voertuig langs. Fietsen is in Kopenhagen de norm, met de auto rijden de uitzondering.

In België is het vooralsnog omgekeerd. In plaats van tussen huis en werk enkele luttele kilometers te overbruggen met behulp van spierkracht, rijden we dagelijks vele tientallen kilometers in vervuilende dieselwagens. Nergens ter wereld worden bedrijfswagens fiscaal zo sterk bevoordeeld als bij ons. We weten hoe dat komt: omdat de lonen ook nergens ter wereld zo zwaar belast worden als bij ons. Dat heeft betaling in natura aantrekkelijk gemaakt.

De vraag is nu hoe we de excessieve fiscale bevoordeling van de bedrijfswagens kunnen terugdraaien. Regering na regering heeft er al haar tanden op stukgebeten. Logisch: wie aan de bedrijfswagens komt, komt aan het loon van de werknemers. En dus aan hun koopkracht. Als je ziet wat de indexsprong al heeft losgemaakt, is het begrijpelijk dat dit hete hangijzer nog even onaangeroerd blijft. Vlaanderen is zelfs van plan om bedrijfswagens vrij te stellen van nieuwe belastingen, omdat de leasebedrijven er makkelijk aan kunnen ontsnappen door zich in een ander gewest te vestigen.

De enige manier om het probleem ten gronde aan te pakken, is iets te doen aan de oorzaak ervan. De hoge loonkosten dus. Laat dat nu precies zijn wat deze regering aan het doen is. Het zou logisch zijn om naturavoordelen zwaarder te belasten, nu de financiële looncomponenten minder zwaar worden afgeroomd.

Maar daar is niet voor gekozen. Er komt wel een suikertaks op suikervrije frisdranken, maar de bedrijfswagens blijven ongemoeid. Het probleem is natuurlijk dat compensatie van het weggevallen voordeel werkgevers veel geld zou kosten en dus moeilijk te rijmen valt met het principe van lastenverlaging.

Het is een duivels dilemma. Het bedrijfswagen-probleem is maar een van de vele bizarre excessen in ons belastingstelsel. Die zijn ontstaan door de onwil van de regeringen om tijdig in te grijpen, uit vrees het electoraat voor het hoofd te stoten. Zoals zo vaak moet het algemeen belang (zuivere lucht, een gezonde bevolking, vlotte bereikbaarheid) het afleggen tegen het partijpolitieke belang (zo veel mogelijk stemmen en zetels).

Is dat niet het echte verschil met Denemarken? Zou het niet kunnen dat Deense politici zich in hun beleidskeuzes vaker laten leiden door dat algemeen belang? Door wat goed is voor álle Denen, niet voor het groepje kiezers dat elke afzonderlijke politieke partij toevallig hoopt te vertegenwoordigen? Dat principe heeft van Denemarken een modelstaat gemaakt. In ons land blijven politici onverdroten verder gaan met het creëren van fiscale wangedrochten, waarbij de symboolwaarde voor de achterban zwaarder weegt dan de vraag of België er beter door wordt. De speculatietaks is er het meest recente voorbeeld van.

Ruben Mooijman

Ruben Mooijman

Regering na regering heeft haar tanden al op de fiscale bevoordeling van bedrijfswagens stukgebeten

Sport
 1. Valverde geeft eindzege in Catalonië nog wat extra glans met winst in slotrit, ook De Gendt toont zich
 2. Voormalige Duitse topatleten geven gebruik anabolen toe
 3. Oostenrijker Stefan Kraft pakt eindzege in wereldbeker schansspringen
 4. Stoffel Vandoorne: "De race uitrijden is een eerste positieve stap vooruit"
 5. Tyron Zeuge blijft WBA-kampioen bij supermiddengewichten
 6. Colombiaan Edwin Avila is eerste leider in Ronde van Taiwan
 7. Video Gent-Wevelgem startte met emotionele minuut stilte voor Antoine Demoitié
 8. Toronto Raptors en LA Clippers hebben ticket voor NBA play-offs beet
 9. Definitieve deelnemerslijst Gent-Wevelgem, met 53 Belgen
 10. Belgische bokser verovert Europese titel supervedergewichten
 11. Sebastian Vettel zegeviert in Australië, Vandoorne start beloftevol aan seizoen
 12. GP van Australië: startgrid
 13. Gridpenalty voor Daniel Ricciardo
 14. Bocholt en Tongeren zijn de titelkandidaten in Play-offs handbal
 15. Oostende wint topper en loopt uit in de stand, Aalst wint na sterke slotfase
 16. Maaseik heeft moeite met Antwerpen, vlotte zeges Roeselare en Aalst
 17. REACTIES. Courtois baalt na puntenverlies: “Voelt aan als een nederlaag”
 18. Rode Duivels halen op nippertje punt tegen Griekenland
 19. Malaise bij Nederland blijft duren, Frankrijk met hakken over de sloot
 20. AKC/Luma is Belgisch kampioen zaalkorfbal