{ de balans }

Ochtendspits

In Kopenhagen maken ze goede sier met hun ochtendspits. Een veelbekeken filmpje op internet toont hoe die spits eruitziet: enorme drommen fietsers, die in lange rijen aanschuiven voor de verkeerslichten. Af en toe komt er ook eens een gemotoriseerd voertuig langs. Fietsen is in Kopenhagen de norm, met de auto rijden de uitzondering.

In België is het vooralsnog omgekeerd. In plaats van tussen huis en werk enkele luttele kilometers te overbruggen met behulp van spierkracht, rijden we dagelijks vele tientallen kilometers in vervuilende dieselwagens. Nergens ter wereld worden bedrijfswagens fiscaal zo sterk bevoordeeld als bij ons. We weten hoe dat komt: omdat de lonen ook nergens ter wereld zo zwaar belast worden als bij ons. Dat heeft betaling in natura aantrekkelijk gemaakt.

De vraag is nu hoe we de excessieve fiscale bevoordeling van de bedrijfswagens kunnen terugdraaien. Regering na regering heeft er al haar tanden op stukgebeten. Logisch: wie aan de bedrijfswagens komt, komt aan het loon van de werknemers. En dus aan hun koopkracht. Als je ziet wat de indexsprong al heeft losgemaakt, is het begrijpelijk dat dit hete hangijzer nog even onaangeroerd blijft. Vlaanderen is zelfs van plan om bedrijfswagens vrij te stellen van nieuwe belastingen, omdat de leasebedrijven er makkelijk aan kunnen ontsnappen door zich in een ander gewest te vestigen.

De enige manier om het probleem ten gronde aan te pakken, is iets te doen aan de oorzaak ervan. De hoge loonkosten dus. Laat dat nu precies zijn wat deze regering aan het doen is. Het zou logisch zijn om naturavoordelen zwaarder te belasten, nu de financiële looncomponenten minder zwaar worden afgeroomd.

Maar daar is niet voor gekozen. Er komt wel een suikertaks op suikervrije frisdranken, maar de bedrijfswagens blijven ongemoeid. Het probleem is natuurlijk dat compensatie van het weggevallen voordeel werkgevers veel geld zou kosten en dus moeilijk te rijmen valt met het principe van lastenverlaging.

Het is een duivels dilemma. Het bedrijfswagen-probleem is maar een van de vele bizarre excessen in ons belastingstelsel. Die zijn ontstaan door de onwil van de regeringen om tijdig in te grijpen, uit vrees het electoraat voor het hoofd te stoten. Zoals zo vaak moet het algemeen belang (zuivere lucht, een gezonde bevolking, vlotte bereikbaarheid) het afleggen tegen het partijpolitieke belang (zo veel mogelijk stemmen en zetels).

Is dat niet het echte verschil met Denemarken? Zou het niet kunnen dat Deense politici zich in hun beleidskeuzes vaker laten leiden door dat algemeen belang? Door wat goed is voor álle Denen, niet voor het groepje kiezers dat elke afzonderlijke politieke partij toevallig hoopt te vertegenwoordigen? Dat principe heeft van Denemarken een modelstaat gemaakt. In ons land blijven politici onverdroten verder gaan met het creëren van fiscale wangedrochten, waarbij de symboolwaarde voor de achterban zwaarder weegt dan de vraag of België er beter door wordt. De speculatietaks is er het meest recente voorbeeld van.

Ruben Mooijman

Ruben Mooijman

Regering na regering heeft haar tanden al op de fiscale bevoordeling van bedrijfswagens stukgebeten

Sport
 1. Vandoorne kwalificeert zich als voorlaatste voor GP van Azerbeidzjan, maar: "Er zullen kansen komen tijdens de race"
 2. Kroaat Ivica Olic hangt schoenen aan de haak
 3. Alison Van Uytvanck heeft finaleticket beet in Ilkley
 4. Red Panthers verpletteren Maleisië op World League hockey
 5. Gérard Linard (74) is de nieuwe voorzitter van Belgische voetbalbond: Waal die geen Nederlands kent
 6. Marin Cilic staat in finale van Queen’s
 7. Van Uytvanck bereikt halve finales van ITF Ilkley, Zanevska uitgeschakeld
 8. Hamilton verovert polepositie GP van Azerbeidzjan, Vandoorne negentiende
 9. Geen finaleronde voor De Roey en Leurquin in Tsjechië na brand
 10. Roger Federer staat voor elfde keer in finale van ATP-toernooi Halle
 11. Petra Kvitova staat in finale van WTA Birmingham
 12. Bottas snelste tijdens laatste oefensessie GP van Azerbeidzjan, Vandoorne zestiende
 13. Jolien D’hoore vreest het ploegenspel op het BK wielrennen
 14. Voormalig Spaans wereldkampioen hangt voetbalschoenen aan de haak
 15. Steve Darcis opent tegen Denis Istomin in Turkije
 16. Twee dopinggevallen bij Argentijnse River Plate
 17. Thompson maakt indruk op 100m op Jamaicaanse atletiekkampioenschappen
 18. Snelste seizoenschrono 100m horden aangescherpt, Gatlin wint 100m op Amerikaanse kampioenschappen
 19. Amerikaan behoudt leidersplaats op Travelers Championship
 20. Lefebvre en Pelsmaekers zakken naar dertiende plaats tijdens Kieler Woche