{ de balans }

Ochtendspits

In Kopenhagen maken ze goede sier met hun ochtendspits. Een veelbekeken filmpje op internet toont hoe die spits eruitziet: enorme drommen fietsers, die in lange rijen aanschuiven voor de verkeerslichten. Af en toe komt er ook eens een gemotoriseerd voertuig langs. Fietsen is in Kopenhagen de norm, met de auto rijden de uitzondering.

In België is het vooralsnog omgekeerd. In plaats van tussen huis en werk enkele luttele kilometers te overbruggen met behulp van spierkracht, rijden we dagelijks vele tientallen kilometers in vervuilende dieselwagens. Nergens ter wereld worden bedrijfswagens fiscaal zo sterk bevoordeeld als bij ons. We weten hoe dat komt: omdat de lonen ook nergens ter wereld zo zwaar belast worden als bij ons. Dat heeft betaling in natura aantrekkelijk gemaakt.

De vraag is nu hoe we de excessieve fiscale bevoordeling van de bedrijfswagens kunnen terugdraaien. Regering na regering heeft er al haar tanden op stukgebeten. Logisch: wie aan de bedrijfswagens komt, komt aan het loon van de werknemers. En dus aan hun koopkracht. Als je ziet wat de indexsprong al heeft losgemaakt, is het begrijpelijk dat dit hete hangijzer nog even onaangeroerd blijft. Vlaanderen is zelfs van plan om bedrijfswagens vrij te stellen van nieuwe belastingen, omdat de leasebedrijven er makkelijk aan kunnen ontsnappen door zich in een ander gewest te vestigen.

De enige manier om het probleem ten gronde aan te pakken, is iets te doen aan de oorzaak ervan. De hoge loonkosten dus. Laat dat nu precies zijn wat deze regering aan het doen is. Het zou logisch zijn om naturavoordelen zwaarder te belasten, nu de financiële looncomponenten minder zwaar worden afgeroomd.

Maar daar is niet voor gekozen. Er komt wel een suikertaks op suikervrije frisdranken, maar de bedrijfswagens blijven ongemoeid. Het probleem is natuurlijk dat compensatie van het weggevallen voordeel werkgevers veel geld zou kosten en dus moeilijk te rijmen valt met het principe van lastenverlaging.

Het is een duivels dilemma. Het bedrijfswagen-probleem is maar een van de vele bizarre excessen in ons belastingstelsel. Die zijn ontstaan door de onwil van de regeringen om tijdig in te grijpen, uit vrees het electoraat voor het hoofd te stoten. Zoals zo vaak moet het algemeen belang (zuivere lucht, een gezonde bevolking, vlotte bereikbaarheid) het afleggen tegen het partijpolitieke belang (zo veel mogelijk stemmen en zetels).

Is dat niet het echte verschil met Denemarken? Zou het niet kunnen dat Deense politici zich in hun beleidskeuzes vaker laten leiden door dat algemeen belang? Door wat goed is voor álle Denen, niet voor het groepje kiezers dat elke afzonderlijke politieke partij toevallig hoopt te vertegenwoordigen? Dat principe heeft van Denemarken een modelstaat gemaakt. In ons land blijven politici onverdroten verder gaan met het creëren van fiscale wangedrochten, waarbij de symboolwaarde voor de achterban zwaarder weegt dan de vraag of België er beter door wordt. De speculatietaks is er het meest recente voorbeeld van.

Ruben Mooijman

Ruben Mooijman

Regering na regering heeft haar tanden al op de fiscale bevoordeling van bedrijfswagens stukgebeten

Sport
 1. Quintana gelooft nog in zijn kansen, Dumoulin weet dat hij dinsdag zal lijden
 2. Yanina Wickmayer treft Putintseva in tweede ronde
 3. Tielemans profvoetballer van het jaar
 4. Anderlecht verlengt contracten Deschacht en Najar
 5. Yannik Reuter sneuvelt meteen in kwalificaties op Roland Garros
 6. Team Belgium voor Winterspelen Pyeongchang blaast verzamelen onder Portugese zon
 7. Yanina Wickmayer bereikt tweede ronde WTA Nürnberg
 8. Louis Verstraete verlengt contract bij AA Gent tot 2020
 9. David Moyes verlaat dan toch degradant Sunderland
 10. Preud’homme stopt als trainer bij Club Brugge, Timmy Simons wordt speler in andere rol
 11. Wozniacki geeft op in eerste ronde WTA-toernooi Straatsburg
 12. Van Uytvanck en Zanevska treden aan in kwalificaties Roland Garros
 13. Barcelona kondigt volgende week nieuwe coach aan
 14. Zwarte dag voor de sport: Nicky Hayden en topatlete overleden na aanrijding op training
 15. Emma Meesseman verliest met Washington bij Seattle
 16. Dendoncker: “Ik begrijp dat Anderlecht wil dat ik blijf, maar ik moet ook aan mezelf denken”
 17. Roger Vanden Stock: “De kritiek op ons spel is niets waard: we zijn een grote kampioen”
 18. David Goffin had last van adductoren in Rome, maar is vol vertrouwen voor Roland Garros
 19. Eupen-doelman maakt deel uit van preselectie Rode Duivels
 20. Lokeren haalt nieuwe spits in Denemarken