Eén man, één meisje en veel gekwetsten

In december zal het negen jaar geleden zijn. Mijn oudste dochter had op haar kot een goede vriendin op bezoek. Negentien waren ze, allebei tweedejaars. Het was vrijdagavond, het weekend stond voor de deur, er werd gelachen en gekeuveld. Mijn dochter zat aan haar piano (‘Toe, speel dat stuk uit Amélie Poulain nog eens, ik hoor dat zo graag’). Na afloop ging de vriendin naar haar lief, de volgende dag zou ze van daar naar haar ouders fietsen, die ook in Gent woonden.

Ze is die zaterdagochtend niet bij haar familie gearriveerd. Op klaarlichte dag werd ze van de weg gemaaid door een chauffeur die dronken was en vluchtmisdrijf pleegde.

Er volgden een hartverscheurende uitvaart, een wandelwake naar de plek van het ongeval en een pijnlijke rechtszaak. Pijnlijk, aldus mijn dochter, die er samen met een grote groep vrienden bij aanwezig was, niet omdat de straf te mild zou zijn geweest. Ze waren er namelijk niet van overtuigd dat een gevangenisstraf veel voor een dader zou kunnen betekenen en hun vriendin kregen ze er niet mee terug. Maar allemaal waren ze geschokt door de botte onverschilligheid van de beklaagde.

Zelf heb ik in die voorbije negen jaar het autoverkeer alleen maar zien verharden. De scheer-je-weg-boodschap van een auto die tegen hoge snelheid in je achteruitkijkspiegel opdoemt. Het dat-verkeersreglement-is-voor-iedereen-maar-niet-voor-mij-gedrag. Het gaspedaal dat wordt ingedrukt zodra een flitspaal (hinderlijk) of een trajectcontrole (ergerlijk) gepasseerd is. Hufters die zichzelf een niet nader omschreven politieopdracht toe-eigenen en andere chauffeurs er al rijdend op attent maken dat hun rijstijl hen niet bevalt (claxon, lichten, bumperkleven, afsnijden).

Daarbij valt op dat niet langer de usual suspects erin uitmunten (mannen in grote uitvoeringen van Audi en BMW). Ook kleine wagens mengen zich in die verhitte strijd, en vrouwen hebben zich dat gedrag ook aangemeten. Een doorgeschoten vorm van emancipatie die de feministe in mij niet vrolijk stemt.

Deze week nog, na een fijne wandeling in een Wase gemeente. Ik stak een zebrapad over, zag op een honderdtal meter een voertuig aankomen, tegen een gematigde snelheid. Het kwam op mijn hoogte toen ik de overkant bereikt had. De bestuurder – een vrouw, middelbare leeftijd – gesticuleerde van alles, afrondend met een opgestoken middelvinger. Geen idee wat ik haar had misdaan.

Wat is dat toch met chauffeurs? Zodra ze in hun wagen stappen, trekken ze een blik ongeduld, nervositeit en kwaadheid open, als het niet ronduit agressie is. Alle zogenaamde bewustmakingscampagnes van het BIVV (de ene al belabberder dan de andere) zijn er al die tijd niet in geslaagd om dat segment van het bewustzijn aan te boren dat automobilisten in staat stelt om zich in andere weggebruikers in te leven.

Sinds het recente ongeval met vluchtmisdrijf in Vilvoorde wordt er weer met spierballen gerold. Het moet strenger, het moet adequater en – o ja – we hebben een mentaliteitswijziging nodig. Inmiddels verandert er niks aan pakkans, registratie van misdrijven of haantjesgedrag.

Maar ergens in Gent woont een gezin dat ooit net zo gewoon was als het onze. Vader, moeder, twee dochters. Wij leven. Zij overleven.

Wat is dat toch met chauffeurs? Zodra ze in hun wagen stappen, trekken ze een blik ongeduld, nervositeit en kwaadheid open

Sport
 1. Vandoorne kwalificeert zich als voorlaatste voor GP van Azerbeidzjan, maar: "Er zullen kansen komen tijdens de race"
 2. Kroaat Ivica Olic hangt schoenen aan de haak
 3. Alison Van Uytvanck heeft finaleticket beet in Ilkley
 4. Red Panthers verpletteren Maleisië op World League hockey
 5. Gérard Linard (74) is de nieuwe voorzitter van Belgische voetbalbond: Waal die geen Nederlands kent
 6. Marin Cilic staat in finale van Queen’s
 7. Van Uytvanck bereikt halve finales van ITF Ilkley, Zanevska uitgeschakeld
 8. Hamilton verovert polepositie GP van Azerbeidzjan, Vandoorne negentiende
 9. Geen finaleronde voor De Roey en Leurquin in Tsjechië na brand
 10. Roger Federer staat voor elfde keer in finale van ATP-toernooi Halle
 11. Petra Kvitova staat in finale van WTA Birmingham
 12. Bottas snelste tijdens laatste oefensessie GP van Azerbeidzjan, Vandoorne zestiende
 13. Jolien D’hoore vreest het ploegenspel op het BK wielrennen
 14. Voormalig Spaans wereldkampioen hangt voetbalschoenen aan de haak
 15. Steve Darcis opent tegen Denis Istomin in Turkije
 16. Twee dopinggevallen bij Argentijnse River Plate
 17. Thompson maakt indruk op 100m op Jamaicaanse atletiekkampioenschappen
 18. Snelste seizoenschrono 100m horden aangescherpt, Gatlin wint 100m op Amerikaanse kampioenschappen
 19. Amerikaan behoudt leidersplaats op Travelers Championship
 20. Lefebvre en Pelsmaekers zakken naar dertiende plaats tijdens Kieler Woche