Eén man, één meisje en veel gekwetsten

In december zal het negen jaar geleden zijn. Mijn oudste dochter had op haar kot een goede vriendin op bezoek. Negentien waren ze, allebei tweedejaars. Het was vrijdagavond, het weekend stond voor de deur, er werd gelachen en gekeuveld. Mijn dochter zat aan haar piano (‘Toe, speel dat stuk uit Amélie Poulain nog eens, ik hoor dat zo graag’). Na afloop ging de vriendin naar haar lief, de volgende dag zou ze van daar naar haar ouders fietsen, die ook in Gent woonden.

Ze is die zaterdagochtend niet bij haar familie gearriveerd. Op klaarlichte dag werd ze van de weg gemaaid door een chauffeur die dronken was en vluchtmisdrijf pleegde.

Er volgden een hartverscheurende uitvaart, een wandelwake naar de plek van het ongeval en een pijnlijke rechtszaak. Pijnlijk, aldus mijn dochter, die er samen met een grote groep vrienden bij aanwezig was, niet omdat de straf te mild zou zijn geweest. Ze waren er namelijk niet van overtuigd dat een gevangenisstraf veel voor een dader zou kunnen betekenen en hun vriendin kregen ze er niet mee terug. Maar allemaal waren ze geschokt door de botte onverschilligheid van de beklaagde.

Zelf heb ik in die voorbije negen jaar het autoverkeer alleen maar zien verharden. De scheer-je-weg-boodschap van een auto die tegen hoge snelheid in je achteruitkijkspiegel opdoemt. Het dat-verkeersreglement-is-voor-iedereen-maar-niet-voor-mij-gedrag. Het gaspedaal dat wordt ingedrukt zodra een flitspaal (hinderlijk) of een trajectcontrole (ergerlijk) gepasseerd is. Hufters die zichzelf een niet nader omschreven politieopdracht toe-eigenen en andere chauffeurs er al rijdend op attent maken dat hun rijstijl hen niet bevalt (claxon, lichten, bumperkleven, afsnijden).

Daarbij valt op dat niet langer de usual suspects erin uitmunten (mannen in grote uitvoeringen van Audi en BMW). Ook kleine wagens mengen zich in die verhitte strijd, en vrouwen hebben zich dat gedrag ook aangemeten. Een doorgeschoten vorm van emancipatie die de feministe in mij niet vrolijk stemt.

Deze week nog, na een fijne wandeling in een Wase gemeente. Ik stak een zebrapad over, zag op een honderdtal meter een voertuig aankomen, tegen een gematigde snelheid. Het kwam op mijn hoogte toen ik de overkant bereikt had. De bestuurder – een vrouw, middelbare leeftijd – gesticuleerde van alles, afrondend met een opgestoken middelvinger. Geen idee wat ik haar had misdaan.

Wat is dat toch met chauffeurs? Zodra ze in hun wagen stappen, trekken ze een blik ongeduld, nervositeit en kwaadheid open, als het niet ronduit agressie is. Alle zogenaamde bewustmakingscampagnes van het BIVV (de ene al belabberder dan de andere) zijn er al die tijd niet in geslaagd om dat segment van het bewustzijn aan te boren dat automobilisten in staat stelt om zich in andere weggebruikers in te leven.

Sinds het recente ongeval met vluchtmisdrijf in Vilvoorde wordt er weer met spierballen gerold. Het moet strenger, het moet adequater en – o ja – we hebben een mentaliteitswijziging nodig. Inmiddels verandert er niks aan pakkans, registratie van misdrijven of haantjesgedrag.

Maar ergens in Gent woont een gezin dat ooit net zo gewoon was als het onze. Vader, moeder, twee dochters. Wij leven. Zij overleven.

Wat is dat toch met chauffeurs? Zodra ze in hun wagen stappen, trekken ze een blik ongeduld, nervositeit en kwaadheid open

Sport
 1. Quintana gelooft nog in zijn kansen, Dumoulin weet dat hij dinsdag zal lijden
 2. Yanina Wickmayer treft Putintseva in tweede ronde
 3. Tielemans profvoetballer van het jaar
 4. Anderlecht verlengt contracten Deschacht en Najar
 5. Yannik Reuter sneuvelt meteen in kwalificaties op Roland Garros
 6. Team Belgium voor Winterspelen Pyeongchang blaast verzamelen onder Portugese zon
 7. Yanina Wickmayer bereikt tweede ronde WTA Nürnberg
 8. Louis Verstraete verlengt contract bij AA Gent tot 2020
 9. David Moyes verlaat dan toch degradant Sunderland
 10. Preud’homme stopt als trainer bij Club Brugge, Timmy Simons wordt speler in andere rol
 11. Wozniacki geeft op in eerste ronde WTA-toernooi Straatsburg
 12. Van Uytvanck en Zanevska treden aan in kwalificaties Roland Garros
 13. Barcelona kondigt volgende week nieuwe coach aan
 14. Zwarte dag voor de sport: Nicky Hayden en topatlete overleden na aanrijding op training
 15. Emma Meesseman verliest met Washington bij Seattle
 16. Dendoncker: “Ik begrijp dat Anderlecht wil dat ik blijf, maar ik moet ook aan mezelf denken”
 17. Roger Vanden Stock: “De kritiek op ons spel is niets waard: we zijn een grote kampioen”
 18. David Goffin had last van adductoren in Rome, maar is vol vertrouwen voor Roland Garros
 19. Eupen-doelman maakt deel uit van preselectie Rode Duivels
 20. Lokeren haalt nieuwe spits in Denemarken