Eén man, één meisje en veel gekwetsten

In december zal het negen jaar geleden zijn. Mijn oudste dochter had op haar kot een goede vriendin op bezoek. Negentien waren ze, allebei tweedejaars. Het was vrijdagavond, het weekend stond voor de deur, er werd gelachen en gekeuveld. Mijn dochter zat aan haar piano (‘Toe, speel dat stuk uit Amélie Poulain nog eens, ik hoor dat zo graag’). Na afloop ging de vriendin naar haar lief, de volgende dag zou ze van daar naar haar ouders fietsen, die ook in Gent woonden.

Ze is die zaterdagochtend niet bij haar familie gearriveerd. Op klaarlichte dag werd ze van de weg gemaaid door een chauffeur die dronken was en vluchtmisdrijf pleegde.

Er volgden een hartverscheurende uitvaart, een wandelwake naar de plek van het ongeval en een pijnlijke rechtszaak. Pijnlijk, aldus mijn dochter, die er samen met een grote groep vrienden bij aanwezig was, niet omdat de straf te mild zou zijn geweest. Ze waren er namelijk niet van overtuigd dat een gevangenisstraf veel voor een dader zou kunnen betekenen en hun vriendin kregen ze er niet mee terug. Maar allemaal waren ze geschokt door de botte onverschilligheid van de beklaagde.

Zelf heb ik in die voorbije negen jaar het autoverkeer alleen maar zien verharden. De scheer-je-weg-boodschap van een auto die tegen hoge snelheid in je achteruitkijkspiegel opdoemt. Het dat-verkeersreglement-is-voor-iedereen-maar-niet-voor-mij-gedrag. Het gaspedaal dat wordt ingedrukt zodra een flitspaal (hinderlijk) of een trajectcontrole (ergerlijk) gepasseerd is. Hufters die zichzelf een niet nader omschreven politieopdracht toe-eigenen en andere chauffeurs er al rijdend op attent maken dat hun rijstijl hen niet bevalt (claxon, lichten, bumperkleven, afsnijden).

Daarbij valt op dat niet langer de usual suspects erin uitmunten (mannen in grote uitvoeringen van Audi en BMW). Ook kleine wagens mengen zich in die verhitte strijd, en vrouwen hebben zich dat gedrag ook aangemeten. Een doorgeschoten vorm van emancipatie die de feministe in mij niet vrolijk stemt.

Deze week nog, na een fijne wandeling in een Wase gemeente. Ik stak een zebrapad over, zag op een honderdtal meter een voertuig aankomen, tegen een gematigde snelheid. Het kwam op mijn hoogte toen ik de overkant bereikt had. De bestuurder – een vrouw, middelbare leeftijd – gesticuleerde van alles, afrondend met een opgestoken middelvinger. Geen idee wat ik haar had misdaan.

Wat is dat toch met chauffeurs? Zodra ze in hun wagen stappen, trekken ze een blik ongeduld, nervositeit en kwaadheid open, als het niet ronduit agressie is. Alle zogenaamde bewustmakingscampagnes van het BIVV (de ene al belabberder dan de andere) zijn er al die tijd niet in geslaagd om dat segment van het bewustzijn aan te boren dat automobilisten in staat stelt om zich in andere weggebruikers in te leven.

Sinds het recente ongeval met vluchtmisdrijf in Vilvoorde wordt er weer met spierballen gerold. Het moet strenger, het moet adequater en – o ja – we hebben een mentaliteitswijziging nodig. Inmiddels verandert er niks aan pakkans, registratie van misdrijven of haantjesgedrag.

Maar ergens in Gent woont een gezin dat ooit net zo gewoon was als het onze. Vader, moeder, twee dochters. Wij leven. Zij overleven.

Wat is dat toch met chauffeurs? Zodra ze in hun wagen stappen, trekken ze een blik ongeduld, nervositeit en kwaadheid open

Sport
 1. Valverde geeft eindzege in Catalonië nog wat extra glans met winst in slotrit, ook De Gendt toont zich
 2. Voormalige Duitse topatleten geven gebruik anabolen toe
 3. Oostenrijker Stefan Kraft pakt eindzege in wereldbeker schansspringen
 4. Stoffel Vandoorne: "De race uitrijden is een eerste positieve stap vooruit"
 5. Tyron Zeuge blijft WBA-kampioen bij supermiddengewichten
 6. Colombiaan Edwin Avila is eerste leider in Ronde van Taiwan
 7. Video Gent-Wevelgem startte met emotionele minuut stilte voor Antoine Demoitié
 8. Toronto Raptors en LA Clippers hebben ticket voor NBA play-offs beet
 9. Definitieve deelnemerslijst Gent-Wevelgem, met 53 Belgen
 10. Belgische bokser verovert Europese titel supervedergewichten
 11. Sebastian Vettel zegeviert in Australië, Vandoorne start beloftevol aan seizoen
 12. GP van Australië: startgrid
 13. Gridpenalty voor Daniel Ricciardo
 14. Bocholt en Tongeren zijn de titelkandidaten in Play-offs handbal
 15. Oostende wint topper en loopt uit in de stand, Aalst wint na sterke slotfase
 16. Maaseik heeft moeite met Antwerpen, vlotte zeges Roeselare en Aalst
 17. REACTIES. Courtois baalt na puntenverlies: “Voelt aan als een nederlaag”
 18. Rode Duivels halen op nippertje punt tegen Griekenland
 19. Malaise bij Nederland blijft duren, Frankrijk met hakken over de sloot
 20. AKC/Luma is Belgisch kampioen zaalkorfbal