Alles wijst erop dat het neergestorte Russische vliegtuig vorig weekend is ontploft door een bom aan boord. De ontploffing kan niet van een van de motoren komen, zeggen Franse specialisten die de twee zwarte dozen hebben ondergezocht. De Egyptische regering sluit voorlopig geen enkele piste uit.

Op een van de zwarte dozen is een ontploffing te horen die niet afkomstig kan zijn van een de motoren, klinkt het na onderzoek van Franse experts. Bovendien zijn de twee zwarte dozen gelijktijdig en plots gestopt, 24 minuten nadat het vliegtuig was opgestegen in Sharm el Sheikh. Dat kan alleen maar door een 'zeer plotse explosieve drukverlaging', ofwel als het toestel in een fractie van een seconde uit elkaar is gereten.

Vrijdag had een anonieme onderzoeker al laten weten dat onderzoek van de zwarte dozen van het neergestorte Russische vliegtuig niet op een ongeval, maar op een ontploffing wezen.

'De hypothese dat de ontploffing afkomstig is van een technische storing, brand of ander incident, lijkt hoogst onwaarschijnlijk omdat de zwarte dozen daar niets van laten merken of de piloten zouden iets hebben gemeld. Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat een explosie met zulke kracht toevallig zou hebben plaatsgevonden', aldus diezelfde onderzoeker aan AFP.

De Russische krant Kommersant meldde eerder al dat alle systemen van de A321 normaal werkten. De piloten schakelden na het opstijgen de automatische piloot in, waarop het vliegtuig naar de voorziene vlieghoogte steeg. De registratie van technische vluchtgegevens werd abrupt afgebroken toen de staart van het toestel afbrak.

IS

Het lijkt er dus sterk op dat de oorzaak van de vliegtuigcrash in de Sinaïwoestijn, waarbij 224 mensen om het leven kwamen, teruggebracht kan worden tot een terreurdaad van IS. Volgens  Britse onderzoekers werd er net voor het vertrek een bom geplaatst is in het laadruim van de Airbus A321.

Als die informatie bevestigd wordt, gaat het om de eerste bomaanslag op een vliegtuig door IS. 'We beschikken over nog meer informatie, maar die kunnen we uit veiligheidsoverwegingen nog niet vrijgeven', zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond vrijdag.

Persconferentie

De Egyptische regering wil voorlopig geen details kwijt over het officiële onderzoek. De autoriteiten willen zich niet vastpinnen op een hypothese, maar wachten liever tot het onderzoek helemaal is afgerond, zodat ze met 'een uitgebreid verslag de waarheid kunnen onthullen', zegt de minister voor Buitenlandse Zaken Samih Schukri zaterdag in Caïro. Er worden geen scenario's uitgesloten.

Het Egyptische ministerie voor Luchtvaart kondigde zaterdag een persconferentie aan voor 16.00 uur Belgische tijd. Het is nog onduidelijk of daar onderzoeksdetails onthuld zullen worden.