Opnieuw daling van jeugdwerkloosheid in Brussel
Foto: BELGA

De jeugdwerkloosheid in Brussel is gedaald, en dat voor de 29ste maand op rij. Dat meldt Actiris, deBrusselse tegenhanger van de VDAB, donderdag. In vergelijking met september is de werkloosheid bij mensen jonger dan 25 met 0,8 procent gedaald. Op jaarbasis is dat goed voor een daling van 12,5 procent: van 14.177 naar 12.407 jonge werklozen.

Ook het totale aantal werklozen daalde in oktober, met 0,9 procent in vergelijking met september en met 8,7 procent in vergelijking met oktober 2014, en stond eind oktober op 18,7 procent. Het aantal werklozen dat niet in beroepsinschakelingstijd zit of niet uitkeringsgerechtigd is, is zowel op maand- als jaarbasis met 3,5 procent gestegen.

De stijging binnen die groep wijt Actiris aan ‘het aantal uitsluitingen van de uitkeringsgerechtigden (voornamelijk de beperking tot 3 jaar van de inschakelingsuitkering), maar ook door de meer en meer restrictieve voorwaarden om die uitkering te kunnen ontvangen’, klinkt het. ‘Een deel van de uitgesloten werklozen schrijft zich inderdaad in bij Actiris om recht te kunnen hebben op het leefloon bij de OCMW’s.’

In oktober hebben zich 12.021 personen aangemeld als werkloos, tegenover 12.929 die niet langer werkloos zijn.

Actiris heeft in de oktober ook 4.775 werkaanbiedingen ontvangen, waarvan er 2.453 rechtstreeks bij Actiris zijn binnengekomen.