CD&V pleit opnieuw voor strenger straffen vluchtmisdrijf
Koen Geens Foto: blg

De straffen op het plegen van vluchtmisdrijf bij bepaalde ongevallen moeten hoger. Dat verklaarden CD&V-kamerleden Jef Van Den Bergh aan VRT. Vorig jaar deed ook partijgenoot Dirk Claes al een soortgelijke oproep in De Standaard. Minister Koen Geens wil alle verkeersmisdrijven strenger aanpakken.

Muhamad A., die vermoedelijk het ongeval veroorzaakte waarbij woensdag de 12-jarige Merel omkwam, sloeg op de vlucht en gaf zich pas vandaag aan. Voor het vluchtmisdrijf riskeert hij maximaal twee jaar gevangenisstraf.

Te weinig, vindt Jef Van den Bergh, lid van de Kamercommissie Verkeer voor CD&V. ‘In bepaalde gevallen, zeker bij recidive, kunnen we de straf ruimer maken. Bij wijze van spreke zelfs verdubbelen.

‘Het verstrengen van de straf is zeker mogelijk, en kan dienen als belangrijk afschrikelement’, vindt ook partijgenoot Raf Terwingen. Die pleit ook voor alternatieve straffen, zoals het verbeurdverklaren van de wagen, om de daders te ‘raken in hun mobiliteit’.

Geens: 'Schandelijke' overtreders harder straffen

Partijgenoot en minister van Justitie Geens pleit voor strengere straffen voor alle mensen die de verkeerswetgeving 'schandelijk' overtreden. Hij denkt daarbij ook aan zware werkstraffen. 'Bijvoorbeeld in omgevingen waar slachtoffers van dergelijke misdrijven worden verzorgd.'

Het is niet de eerste keer dat de christendemocraten aan de alarmbel trekken. Vorig jaar waarschuwde Senator Dirk Claes in De Standaard al voor het hoge aantal ongevallen met vluchtmisdrijf. ‘Maak de wet veel strenger voor vluchters die zich pertinent weigeren aan te geven’, eiste hij toen.