De Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Recep Tayyip Erdogan herovert een absolute meerderheid in het Turkse parlement. De partij krijgt 49,4 procent van de stemmen achter zich, goed voor 316 van de 550 zitjes in het parlement. Die meerderheid is net niet groot genoeg om de grondwet te kunnen aanpassen.

Door de ruime zege kan Erdogan weer helemaal zelf de regering vormen. In het verleden had hij al een meerderheid in het parlement, maar bij de vorige verkiezingen verloor hij die steun. AKP bleef in juni steken op 41 procent, waarna er geen regering kon gevormd worden. De nieuwe verkiezingen zijn daar het gevolg van.

Met bijna alle stemmen geteld heeft AKP 316 zetels in zijn bezit. In een eerste reactie spreekt de huidige premier Ahmet Davutoglu over een 'overwinning voor de democratie'. Hij beloofde zijn medestanders de komende vier jaar goed voor hen te zullen zorgen.

Waarnemers hadden rekening gehouden met een overwinning voor Erdogan, maar het is toch onverwacht dat hij zo'n grote zege binnenhaalt. AKP wordt bijna dubbel zo groot als de grootste oppositiepartij. De CHP, de oudste politieke partij van Turkije, kan op 25,4 procent rekenen, goed voor 134 zetels. Dat is zowat hetzelfde resultaat in vergelijking met de verkiezingen van eerder dit jaar.

De HDP, de democratische, pro-Koerdische volkspartij, blijft met 10,7 procent net boven de kiesdrempel van 10 procent. In juni had de partij nog de steun van 13 procent van de Turken Momenteel heeft de partij 80 zetels in het parlement, maar daarvan schieten er straks nog 59 van over. Hetzelfde geldt voor de nationalistische partij MHP, die van 12 naar 10 procent terugvalt. Het feit dat beide partijen wel de kiesdrempel halen zorgt er wel voor dat de meerderheid van Erdogan te krap is om alleen een grondwetswijziging te kunnen doorvoeren.

Geweld

Zo’n 54 miljoen kiezers gingen zondag voor de tweede keer dit jaar stemmen.De spanningen in het land zijn intussen sterk toegenomen, rond het Koerdische conflict, het geweld in buurland Syrië en de autoritaire stijl van president Erdogan, die het land al sinds 2002 leidt.

Het land kreunt onder het geweld van Islamitische Staat en Koerdische milities, in buurland Syrië, maar ook in Turkije zelf. In juni werd een jarenlang staakt-het-vuren met de Koerden verbroken. Enkele weken geleden nog vielen tientallen doden na bomaanvallen in hoofdstad Ankara, een aanslag gericht op een pro-Koerdische bijeenkomst. Bovendien trekt ook een massale vluchtelingenstroom door het land en kampt het land met economische moeilijkheden. Het lidmaatschap van de EU is niet meer de voornaamste zorg van de Turk.

Politie

De stembureaus in het oosten van Turkije openden om 7 uur lokale tijd (5 uur bij ons) hun deuren. In de stad Dyarbakir, waar veel Koerden leven, gebeurde dat onder politiebegeleiding. Nadat de eerste resultaten bekend werden gemaakt braken hier en daar in de stad relletjes uit. Sommige inwoners konden het moeilijk aanvaarden dat AKP in de regio een extra zetel wint De politie zette waterkannonen en traangas in.