Ziekenhuis onderzoekt operatie aan verkeerde knie
Archief: een patiënt na een knieoperatie Foto: Shutterstock
De directie van het AZ Jan Palfijn in Gent verontschuldigt zich bij de patiënt die aan de verkeerde knie werd geopereerd. Volgens hoofdgeneesheer dokter Bruno Heyndrickx is een intern onderzoek geopend en worden alle betrokkenen gehoord.

Een patiënt die aan zijn knie moest geopereerd worden, stelde bij het ontwaken uit de narcose vast dat hij aan het verkeerde been geopereerd werd.

'Na de melding werd een intern onderzoek gestart. Alle actoren betrokken bij het traject van de patiënt worden gehoord en alle beschikbare documenten worden nagekeken', reageert het ziekenhuis.

Het AZ Jan Palfijn Gent gebruikt zoals in alle ziekenhuizen de 'safe surgery procedure' van de Wereldgezondheidsorganistie en de bijhorende controlelijst om incidenten te vermijden. 'Een incident is dan ook hoogst uitzonderlijk. Onderzocht wordt of en waar de procedure desgevallend gefaald heeft of mogelijk niet gevolgd werd. Pas daarna kunnen passende maatregelen worden genomen', zegt Anneleen De Burck, verantwoordelijke Communicatie AZ Jan Palfijn.

Geen klacht

De bewuste patiënt zegt niet van plan te zijn een klacht in te dienen tegen het ziekenhuis of tegen de behandelende artsen. De chirurg zou zijn meniscus verwijderen en zijn knie vanbinnen volledig ‘kuisen’, met een kijkoperatie. Toen hij voor de operatie werd klaargemaakt, maakte hij nog een babbeltje met de assistent van de chirurg. Pascal vertelde dat hij er was voor zijn linkerknie, maar dat zijn rechterknie af en toe ook pijn deed en die later misschien ook moest geopereerd worden. En daar liep het fout.

‘De assistent heeft vervolgens mijn verkeerde knie voorbereid en de chirurg dus letterlijk op het verkeerde been gezet. Ik ben wel verhaal gaan halen natuurlijk, maar volgens mij treft de chirurg geen schuld’, vertelt Pascal in Het Laatste Nieuws.

De bouwvakker laat nu eerst zijn rechterknie genezen en wil dan ook zijn linkerknie alsnog laten behandelen. ‘En dan moet ik hopen dat ze zich dan niet vergissen. Onvoorstelbaar eigenlijk. De geneeskunde is zo ver gevorderd, maar het verkeerde been opereren hoort er nog steeds bij. Straf’, besluit Pascal.

Medische blunders

Wie zich slachtoffer voelt van een medische blunder kan sinds 2013 beroep doen op het Fonds voor Medische Ongevallen. Het FMO kreeg vorig jaar 917 aanvragen te verwerken. Bijna 9 op de 10 ongevallen deed zich in het ziekenhuis voor. De meeste ongevallen doen zich voor op de afdeling orthopedie (24 procent), gevolgd door algemene chirurgie (10 procent) en neurochirurgie (7 procent).

Sinds de start van het FMO zijn 217 dossiers afgerond. In december 2014 kreeg een eerste patiënt een vergoeding van 122.575 euro toegekend.