Vluchtelingencrisis Calais - Dokters van de Wereld dient klacht in tegen Franse overheid
Asielzoekerskamp Calais Foto: Titus Simoens

Dokters van de Wereld heeft maandag bij de rechtbank van Rijsel een kort geding tegen de Franse autoriteiten aangespannen wegens 'het aanhoudende gebrek aan daadkracht' in het vluchtelingenkamp bij Calais.

De organisatie haalt woensdag in een persmededeling een rapport van de universiteit van Birmingham aan waarin sprake is van een structureel gebrek aan onderdak, voedsel, hygiëne en veiligheid.

In het rapport, uitgevoerd met steun van Dokters van de Wereld, staat onder meer dat er slechts zo’n 40 toiletten zijn voor grosso modo 6.000 kampbewoners. Het onderzoeksteam stelde ook vast dat sommige watercontainers vroeger dienden voor de opslag van chemisch afval en 'niet adequaat' gereinigd werden. 'In sommige containers overschreed de aanwezigheid van bacteriën de veiligheidsnormen van de Europese Unie.'

In voedsel werden ziekmakende bacteriën gevonden, 'wat het hoge aantal gevallen van diarree en misselijkheid bij de kampbewoners verklaart'. Verder beletten het gebrek aan voorzieningen om kleren te wassen en beddengoed te drogen een efficiënte behandeling van schurft, bedwantsen en luizen. Veel shelters zijn bovendien niet waterdicht, waardoor de bewoners slapen in doorweekte bedden en kleren.

De leefomstandigheden in het kamp voldoen op geen enkel vlak aan de internationale normen van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, en van de Wereldgezondheidsorganisatie, zegt Dokters van de Wereld. Bijgevolg diende de organisatie samen met Le Secours Catholique en een groep kampbewoners een klacht in. De uitspraak wordt luidens de mededeling eind deze week verwacht.