Turkije valt Koerdische milities in Syrië twee keer aan
De Turkse eerste minister waarschuwde dat Ankara geen Koerdische expansie zou laten gebeuren. Foto: REUTERS

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft in een interview met AHaber Television bevestigd dat Turkije Koerdische strijders in Syrië heeft aangevallen. De strijders zouden Ankara’s waarschuwing om niet westelijker te gaan dan de Eufraat in de wind hebben geslagen.

Een precieze datum geeft hij niet, wel liet Davutoglu weten dat het Turkse leger twee keer schoten heeft gelost. Turkije vreest dat militaire successen door de Koerdische Volksbeschermingseenheden in Syrië separatistische ambities kunnen doen oplaaien onder de Turkse Koerden. De relatie met de VS, die de Koerdische soldaten steunen in hun strijd tegen Islamitische Staat, komt hierdoor in woelig water.

Eerder deze maand zou Turkije al de VS en Rusland hebben gewaarschuwd dat de Turkse regering geen oprukkende Koerdische milities zou tolereren vlakbij zijn grens. Dit schrijft Reuters.

De Koerdische milities hebben afgelopen weekend bevestigd dat het Turkse leger hen twee keer had aangevallen in de buurt van de grenssteden Kobani en Tel Abyad. Die laatste stad is in juni nog bevrijd uit de handen van IS door een samenwerking tussen de Koerdische strijdkrachten en de VS. Vorige week nog benoemde een lokale raad de stad tot autonoom gebied, onder toezicht van de Koerden.

Sinds de burgeroorlog uitbrak in 2011 hebben de Syrische Koerden drie autonome zones doorheen het noorden van Syrië gevestigd. Ze ontkennen dat ze een eigen staat willen oprichten.

Met deze actie toont de regerende Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) alvast aan krachtdadig op te treden tegen de Koerdische milities in Syrië. Deze zondag vinden in Turkije de algemene parlementsverkiezingen plaats.