Syriëstrijder Brian De Mulder is gesneuveld
Foto: n.d.

De Antwerpse Syriëstrijder Brian De Mulder is vrijdag gesneuveld. De familie ontving een bericht van zijn weduwe uit Syrië. Een officiële bevestiging van zijn overlijden is er voorlopig niet.

De weduwe van De Mulder maakte dit weekend bekend aan de familie dat De Mulder 'als martelaar gestorven is'. 'De familie heeft geprobeerd om contact te krijgen met zijn vrouw, maar dat is nog niet gelukt. Meer details over zijn overlijden zijn er dus niet', zegt advocaat Vander Velpen. 

Ook een officiële bevestiging van zijn overlijden is er niet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het bericht over de dood van De Mulder niet bevestigen. Ons land heeft geen ambassade of diplomatiek personeel meer in Syrië. 

Aanslagen tegen de Belgische staat 

Brian De Mulder trok als Sharia4Belgium-lid begin 2013 naar Syrië. Hij had zich bekeerd tot de islam en radicaliseerde na contacten met de voormalige leider van Sharia4Belgium Fouad Belkacem. De Mulder werd begin dit jaar bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf in het terrorismeproces rond de terroristische beweging. 

De Antwerpenaar uitte geregeld bedreigingen aan ons land. In december 2013 verscheen er een video op YouTube waarin De Mulder zou dreigen met aanslagen tegen de Belgische staat. Het ging om een ‘nasheed’: een muzikaal islamitisch gedicht. In het gedicht roept De Mulder moslims op de wapens op de te nemen en naar Syrië te komen vechten.

68ste Belgische Syriëstrijder

Volgens IS-kenner en islamoloog Pieter Van Ostaeyen gaat het om 68ste Belgische Syriëstrijder die in het land om het leven komt.