Leuven wil AB InBev-topman (nog) geen ereburger maken
Foto: EPA

Het Leuvense schepencollege gaat niet in op de vraag van Rik Daems, fractieleider voor Open Vld, om AB Inbev-topman Carlos Brito tot ereburger te maken. Daems agendeerde zijn voorstel op de gemeenteraad die vanavond plaatsvindt, maar burgemeester Louis Tobback maakte tijdens vanmorgen al het collegestandpunt bekend.

In zijn motivatie verwijst Daems naar het feit dat AB InBev na de fusie met SABMiller het zevende grootste bedrijf ter wereld zou worden, wat een grote internationale meerwaarde - onder meer op vlak van naambekendheid - oplevert voor Leuven. Bovendien mag er volgens Daems van uitgegaan worden dat Brito de hoofdzetel van AB InBev in Leuven zal behouden wat opnieuw een bijzonder grote meerwaarde betekent voor Leuven.

Maar Rik Daems vangt bot bij het schepencollege. “Het is de gewoonte in Leuven dat mensen tijdens de uitoefening van hun mandaat nog niet in aanmerking komen voor het ereburgerschap omdat er op dat ogenblik nog veel kan gebeuren. Zo hebben we de voorbije decennia rectoren van de KU Leuven zoals Mark Waer, Marc Vervenne, André Oosterlinck en Roger Dillemans pas ereburger gemaakt nadat hun mandaat als rector was afgelopen”, aldus burgemeester Tobback.