AA Gent is er niet in geslaagd om alleen aan de leiding te komen in de Jupiler Pro League. De landskampioen geraakte in eigen huis niet verder dan 2-2 tegen co-leider KV Oostende. De Kustboys scoorden de gelijkmaker in de 90e minuut. In de slotminuut hield Ovono met een wereldsave een kopbal van Dejaegere uit de kruising. Beide teams blijven voorlopig samen op kop, maar kunnen zondag voorbijgestoken worden door Anderlecht.

Hein Vanhaezebrouck kon in extremis niet rekenen op Asare. Die had tijdens de opwarming te veel last van de knie en werd vervangen door Johansson. Voor het overige stonden de elf namen die indruk maakten in Valencia in de basiself.

Vanaf het eerste fluitsignaal was er weinig niveauverschil tussen de landskampioen en de verrassende co-leider van de Jupiler Pro League. AA Gent nam het balbezit voor zijn rekening, KV Oostende creëerde de beste kansen. Het eerste schot tussen de palen kwam na 12 minuten van Canesin. De vinnige Braziliaan was voor de pauze de gevaarlijkste man op het veld. Nog voor de 20e minuut gespeeld was claimde hij (onterecht) een strafschop en moest Saief hem met een ultieme tackle van de 0-1 houden. Sels moest ook nog aan de bak op een schot van Vandendriessche. En AA Gent? Dat voetbalde niet onaardig, maar slaagde er niet in om grote mogelijkheden bij elkaar te voetballen. Depoitre zat in de achterzak van Rozehnal. Een harde knal van Foket voorlangs was de beste kans voor de rust van de Buffalo’s.

Na de pauze voerde de landskampioen de druk wel op. Bij KV Oostende kregen ze de gaten niet meer dichtgelopen en de 1-0 van Milicevic na 54 minuten was verdiend. Na een combinatie Depoître-Saief schoot de Zwitser raak. De Ghelamco Arena danste, maar niet voor lang. Amper zes minuten later stond het alweer gelijk. Niet toevallig de erg bedrijvige Vandendriessche knalde in twee tijden voorbij Sels.

Het sein voor AA Gent om het gaspedaal volledig in te duwen. Depoitre knalde een goede kans op Ovono en de Buffalo’s drongen Oostende achteruit op de eigen speelhelft. Die druk leverde uiteindelijk ook de 2-1 op na een aanval uit het boekje. Foket zwierde de bal voor doel, Matton troefde Rozehnal en Capon af en zette AA Gent opnieuw op voorsprong.

Het leek de winning goal te worden, maar Oostende gaf zich niet gewonnen. Vanderhaeghe gooide nog wat extra offensief talent in de strijd en speelde alles of niets. Die aanvallende gok werd beloond in de 90e minuut. De klungelende Gent-verdediging kreeg de bal niet weg en Siani profiteerde maximaal. De Oostendse spits trapte vanop de rand van de zestien de gelijkmaker in het hoekje: 2-2. In de absolute slotminuut ranselde Ovono met een wereldsave een kopbal van Dejaegere uit de kruising.

AA Gent laat zo de solo-leidersplaats liggen. De landskampioen moet ook na zaterdagavond KV Oostende naast zich dulden aan de kop van de Jupiler Pro League. Anderlecht kan zondag alleen leider worden als het wint van Club Brugge.

Opmerkelijk: Thomas Matton scoorde op zijn verjaardag. En dat tijdens zijn 150e wedstrijd in de Jupiler Pro League.

Hoogtepunten

12’ Eerste schot tussen de palen: Canesin legt terug tot bij Vandendriessche. Die mikt naar de linkerbenedenhoek maar Sels is bij de pinken.

13’ Ovono komt uit zijn doel om een te verre pass te onderscheppen. Milic heeft dat zo niet begrepen en werkt het leer weg tot in de voeten van Foket. Die twijfelt in eerste instantie om te schieten. Even later doet hij dat toch, het grondscherend schot gaat rakelings naast.

18’ Cyriac lanceert Lukaku. Die haalt de achterlijn en zet laag voor tot aan de tweede paal. Canesin lijkt te gaan scoren maar Saief voorkomt dat via een perfecte sliding.

33’ Akpala staat met de rug naar doel. Hij kan Mitrovic afhouden. Hij ziet Vandendriessche vrijstaan, maar die kan zijn schot niet kadreren

40’ Geen derde keer, goede keer voor de ex-aanvoerder van Moeskroen-Péruwelz. Het is wel zijn beste poging want Sels moet de bal over zijn deklat tikken.

54’ Dan toch! Depoitre houdt twee man bezig, waardoor Saief alle vrijheid geniet op de linkerflank. Matton laat diens voorzet schieten. Milicevic zet er zijn voet wel tegen en zo staat het 1-0.

60’ Cyriac bedient de volledig vrijstaande Vandendriessche op rechts. Die stuit eerst op Sels, maar buffelt dan de gelijkmaker binnen: 1-1.

61’ Het gaat plots razendsnel. Depoitre speelt zichzelf knap vrij. Hij heeft alleen nog Ovono voor zich maar raakt niet voor bij de goalie van KVO.

72’ Alarmfase rood in de Oostendse zestien. Het regent plots voorzetten maar er is geen enkele Gentenaar die op doel kan besluiten. De aanval eindigt met een wild schot van Johansson.

75’ Niks vermoeidheid bij AA Gent. Na een aanval uit het boekje staat het 2-1. Foket zwiert de bal voor doel. Matton is Rozehnal en Capon net iets te snel af en schuift de Gentse voorsprong binnen.

90’ AA Gent kon de bal niet meer bijhouden en betaalt dat cash. Nielsen trapt wild over de bal. Siani zegt dankjewel en schiet vanop de rand van de zestien beheerst de 2-2 in de verste hoek. Netjes afgewerkt.

90+4’ Corner Gent. Dejaegere knikt aan de eerste paal richting de kruising. Ovono houdt met één hand de 3-2 uit zijn doel. Wat een slotfase.

Bekijk hier de opstellingen en alle hoogtepunten.