Nieuw-Zeeland staat voor de vierde keer in de geschiedenis in de finale van het WK rugby. Een record. De All Blacks versloegen in de halve finale die andere grootmacht, Zuid-Afrika, na een thriller met 18-20. In de finale wacht outsider Argentinië of aartsvijand Australië. Die twee landen spelen morgen nog tegen elkaar.

In een finale avant la lettre nam Zuid-Afrika in Twickenham in de eerste helft de leiding. De Springboks verrasten topfavoriet Nieuw-Zeeland met een gretige start en stevige verdediging. Flyhalf Handre Pollard lukte vier penalties en zette Zuid-Afrika bij de rust op een onverwachte 12-7 voorsprong. 

Maar na de pauze zetten de All Blacks de scheve situatie recht. Op kracht en ervaring werd het overwicht nu toch omgezet in punten. Nieuw-Zeeland scoorde een tweede try via Beauden Barrett en de immer betrouwbare Dan Carter (10 punten) bleef scoren met de voet. In een spannende slotfase in de gietende regen hield Nieuw-Zeeland stand. Het werd 18-20. Toch een niptere zege dan verwacht, maar wel verdiend.

Nieuw-Zeeland, de wereldkampioen van 1987 en 2011, is het eerste land dat vier keer de finale haalt van het WK rugby. Als ze die finale ook weten te winnen zijn ze het eerste land dat drie wereldtitels op het palmares mag schrijven.

Zondag staat de tweede halve finale op het programma. Dan neemt Australië het op tegen Argentinië.