Identificatie slachtoffers busramp kan tot drie weken duren
Foto: AFP

Het zal drie dagen duren om alle slachtoffers van de busramp in het zuidwesten van Frankrijk uit het verkoolde wrak te halen. Ook de identificatie zal niet eenvoudig worden.

De bus werd gisteren in Puisseguin frontaal aangereden door een vrachtwagen. Zeker 43 mensen kwamen om. De vrachtwagenchauffeur en zijn zoontje, die naast hem op de passagiersstoel zat, kwamen om, samen met 41 passagiers van de bus. Mogelijk vielen op de bus 42 dodelijke slachtoffers.

Acht mensen raakten gewond, onder wie vier zwaargewonden, maar zij verkeren niet in levensgevaar.

Identificatie

Beide voertuigen hebben meteen na de aanrijding vuur gevat, wat de identificatie van de slachtoffers er niet gemakkelijker op maakt.

De Franse nationale recherche (IRCGN) is in de vroege ochtend aangekomen op de plek van het ongeval. Zij zullen samen met de wetsdokters de lijken identificeren. ‘Ze zullen lichaam per lichaam afwerken, op een zeer methodische manier’, zegt kolonel Ghislain Réty van de politie van de Gironde-streek.

Het hele identificatieproces zou tot drie weken kunnen duren, zegt een verantwoordelijke van de IRCGN. Omdat de lichamen verkoold zijn, zal hun DNA met dat van familieleden moeten vergeleken worden.

Zwarte doos

Ook experts op het vlak van mobiliteit en pyrotechniek zijn aanwezig om de oorzaak van het ongeval te onderzoeken. Er heerst verbazing bij de experts over hoe snel beide voertuigen na de botsing brand hebben gevat.

De onderzoekers beschikken over de zwarte doos van de vrachtwagen maar daaruit zal niet meteen veel nuttige informatie gehaald kunnen worden, want het toestel verkeert in zeer slechte staat, zegt een politieagent. ‘Het is nog te vroeg om te zeggen of het bruikbaar zal zijn.’