Rusland bereid om Westerse coalitie tegen IS in Syrië te steunen
Foto: REUTERS

De Russische luchtmacht staat klaar om luchtsteun te bieden aan het Vrij Syrische Leger, het Syrische oppositieleger dat gesteund wordt door het Westen, in de strijd tegen Islamitische Staat. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zaterdag.

'We zijn ook bereid om de patriottische oppositie te steunen, waartoe ook het zogezegde Vrij Syrische Leger behoort, vanuit de lucht', zei Lavrov in een interview aan de televisiezender Rossiïa 1. Maar dan moet de VS wel de positie van de militanten doorgeven. Een voorwaarde die bij het Vrije Syrische Leger sceptisch wordt onthaald.

De Russische minister pleitte ook voor verkiezingen in Syrië, enkele dagen nadat de Syrische president Assad Moskou had bezocht. 'Buitenstaanders kunnen niets voor de Syriërs beslissen. We moeten hen dwingen om met een plan voor hun land te komen, waarbij de belangen van elke religieuze, etnische en politieke groep goed beschermd worden. Ze moeten parlementaire verkiezingen en presidentsverkiezingen voorbereiden.'

Voor Moskou moet Assad deel uitmaken van elke transitie in het land. Washington kan leven met Assad tijdens een korte overgangsperiode, maar daarna moet Assad voor de VS het politieke toneel definitief verlaten.