Juncker: ‘Goed dat Merkel zich niet laat leiden door peilingen’
Duits bondskanselier Angela Merkel en Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op de bijeenkomst van de Europese Volkspartij donderdag. Foto: AFP

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil morgen op de mini-top met de Balkanlanden morgen tot kortetermijnmaatregelen komen om de vluchtelingencrisis daar aan te pakken. In een interview met Hamburger Abendblatt prijst hij verder opnieuw de moed van Duits bondskanselier Angela Merkel.

De regeringsleiders van Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Griekenland, Roemenië en Slovenië, de zuidoostelijke flank van de EU, komen zondag op vraag van Juncker bijeen. ‘Ze zullen hoognodige, gezamenlijke maatregelen bepreken voor de huidige humanitaire noden’, aldus de Commissievoorzitter. ‘Ze zullen kortetermijnmaatregelen afspreken.’

‘Er is nood aan meer samenwerking en een grotere consensus tussen de verschillende landen’, aldus Juncker nog. De Commissievoorzitter zou op de vergadering een 16-puntenplan presenteren. Eén van de maatregelen zou zijn om vluchtelingen niet langer van één land naar het andere door te sturen zonder wederzijdse toestemming.

Ook Duits bondskanselier Merkel zal mee aanschuiven. Volgens Der Spiegel zal ze daarbij aandringen om de asielzoekers die aan de grenzen van de EU geregistreerd worden, ineens over de verschillende lidstaten te verdelen.

‘Ik stel het zeer op prijs dat de bondskanselier zich niet laat van koers laat brengen door opiniepeilingen’, was Juncker nog vol lof over Merkel. De publieke opinie lijkt zich stilaan tegen de bondskanselier te keren in Duitsland, dat dit jaar zeker 800.000 asielzoekers verwacht.