Reynders: ‘België kan toegevoegde waarde zijn in Veiligheidsraad'
Voor de campagne werd ook een logo ontworpen met een vredesduif, voor de vreden en de veer, symbolisch voor de consensuspolitiek van ons land. Foto: BELGA

Wat eerder al aangekondigd werd, is nu officieel gemaakt: België stelt zich kandidaat voor een zitje in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Koning Filip en koningin Mathilde woonden vrijdag de conferentie in het Egmontpaleis bij die de campagne van ons land met de slogan ‘Consensus smeden. Bouwen aan vrede’, inluidde. België is één van de drie landen die voorlopig strijdt voor de twee beschikbare Europese zitjes.

De VN-Veiligheidsraad telt vijf permanente leden: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China. Daarnast worden elk jaar vijf van de tien niet-permanente zetels vernieuwd. In 2019 en 2020 komen in de ‘Europese groep’ van ons land twee plaatsen vrij. België heeft zich met Duitsland en Israël kandidaat gesteld. De verkiezing vindt plaats in juni 2018.

‘België kan een toegevoegde waarde leveren in de Veiligheidsraad’, denkt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). ‘Niet enkel omdat we compromissen kunnen maken, maar ook omdat we onze gemeenschappelijke waarden zullen verdedigen. Indien verkozen zal ons land zich inzetten voor het algemeen belang en onafhankelijk handelen. We zullen er alles aan doen om te verzekeren dat de Veiligheidsraad de drijvende kracht voor vrede en veiligheid blijft.’

Ons land zetelde al vijf keer eerder in de raad, de laatste keer in 2008. Reynders wil een ‘inclusieve en open campagne’. De minister nodigde de civiele samenleving, de universiteiten, bedrijven en VN-goodwill ambassadeurs als Goedele Liekens en Piet Goddaer (Ozark Henry) alvast uit om de Belgische kandidatuur te promoten.