Dertig megaverbruikers betalen geen extra stroomtaks
Foto: pn

De dertig grootste elektriciteitsverbruikers van het land ontsnappen aan de nieuwe stroomheffing van de Vlaamse regering. Volgens oppositiepartij SP.A heeft minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) ‘keihard staan liegen’.

Turtelboom verdedigde deze week hardnekkig de extra heffing die de Vlaamse regering invoert, met het argument dat bedrijven nu meer bijdragen dan voorheen. Voor grote bedrijven, die meer dan 250 GWh per jaar verbruiken, kan de heffing oplopen tot 120.000 euro per jaar. Dat is een fors bedrag, al is het in verhouding nog altijd veel lager dan wat een modaal gezin betaalt.

Maar nu blijkt dat de allergrootste elektriciteitsverbruikers, bedrijven als ArcelorMittal of Nyrstar, helemaal niets extra betalen. Naar schatting dertig bedrijven, goed voor een vijfde van het totale Belgische elektriciteitsverbruik, zijn in dat geval.

Dat komt omdat zij rechtstreeks zijn aangesloten op het hoogspanningsnet. De beslissing van de Vlaamse regering geldt alleen voor afnemers van elektriciteit via het distributienet (Eandis of Infrax), voor bedrijven die zijn aangesloten op een net tot 70 kilovolt, of voor bedrijven die onderling een privénetwerk hebben uitgebouwd.

Volgens SP.A-parlementslid Rob Beenders heeft Turtelboom ‘keihard staan liegen’. ‘Niet alleen betalen gezinnen veel meer dan bedrijven en alleenstaanden nog veel meer. De allergrootste bedrijven betalen zelfs niet. Turtelboom had dat moeten zeggen’, zegt hij. ‘Ze schaffen de gratis stroom voor gezinnen af omdat gratis zogezegd niet bestaat, maar voor de grote vissen bestaat het duidelijk wel.’

'Niet bevoegd'

Het kabinet van minister van Energie Turtelboom bevestigt dat de grootste verbruikers buiten de taks vallen, maar zegt dat er geen keuze was. ‘Het is heel eenvoudig, We zijn voor de aansluitingspunten van hoogspanning gewoon niet bevoegd.’

Correctie. Dit artikel werd aangepast op 25 oktober 2015. Aanvankelijk werd gemeld dat Basf en Solvay geen heffing betaalden, maar dat klopt niet.