#DSDISCUSSIE. Liever een app dan de huisarts?
Foto: rr
Toen hartpatiënt Patrick zich misselijk voelde, stelde zijn iPhone hem gerust. Een app mat meteen zijn hartritme en van op afstand analyseerde zijn arts online de data. Niets aan de hand, luidde de diagnose.

De razendsnelle technologische evolutie in de gezondheidszorg heeft ook de huis- en slaapkamer bereikt. Met sensoren, slimme pleisters en apps kan de smartphone meer en meer gegevens van chronische patiënten monitoren. De app Fibricheck detecteert hartritmestoornissen, de slimme pleister Belli monitort zwangerschappen, het toestel Uroflow analyseert thuis elke urinestraal en de app Skinvision voorspelt of een huidvlekje al dan niet het begin van een huidkanker is.

Cardioloog Pieter Vandervoort van de onderzoeksgroep Future Health aan het Ziekenhuis Oost-Limburg voorspelt dat artsen binnen afzienbare tijd achter controleschermen hun patiënten permanent zullen opvolgen. Alleen wanneer de nood accuut is, zullen ze nog naar het ziekenhuis moeten.

Aan Radboud Universitair Medisch Centrum van Nijmegen is zo'n Virtual Clinic al in aanbouw. 'Uit noodzaak', aldus afdelingshoofd Lucien Engelen. 'De zorgvraag zal verdubbelen, maar de budgetten zullen niet volgen. Dankzij telemonitoring zal de arts pas moeten tussenkomen wanneer het echt nodig is.' Gezondheidszorg wordt daardoor preventiever, efficiënter en goedkoper, voorspellen de ontwikkelaars van gezondheidsapps. En de patiënt wint aan gemoedsrust, want zijn iPhone doet wat de huisarts niet vermag: 24 uur op 24, zeven dagen op zeven zijn harstlag en bloeddruk in de gaten houden.

Lees de volledige reportage van onze correspondent disruptie Karsten Lemmens

Zou u uw gezondheid aan een app toevertrouwen? Discussieer mee via de knop rechtsboven, op Facebook of op Twitter met de hashtag #DSDISCUSSIE.