BLIKOPENER. Waarom banken champagne drinken op de speculatietaks, de VRT een staatszender dreigt te worden en De slimste mens een pijnlijke recensie oplevert
Twee derde van alle onderzoeksgeld gaat naar biotechnologie: nogal wiedes dat biotechnologie er beter in slaagt dan biolandbouw om de technieken te verbeteren en de oogst te vergroten. Foto: Fred Debrock
Deze artikels van de voorbije week mocht u eigenlijk niet missen. Door Karel Verhoeven, hoofdredacteur De Standaard.

Krijgen we het Europa van Merkel of dat van Orban? Crucialer kan een debat niet zijn. De Europese christendemocraten kiezen voor de lijn-Orban. Daarin is nog weinig plaats voor empathie. Minder, strenger, fikse controles, dat worden de ordewoorden. ‘We kunnen niet alle ellende van de wereld opvangen.’

De VRT is aangeschoten wild. Ministers en parlementsleden bemoeien zich zonder gêne met de journalistieke opdracht van de openbare omroep. Daar doemt het spook van de staatszender weer op, schrijft Marc Hooghe, hoogleraar politicologie in Leuven die het huis goed kent. Politici willen weer zelf gaan bepalen welke mening te extreem of te kritisch is om aan bod te komen. Dit raakt de persvrijheid. Dit is hét opiniestuk van de week.

Met de gloednieuwe speculatietaks wil de regering het gedrag van burgers bijsturen en de grootste gekheden uit het financiële systeem halen. Maar wacht eens even: de nieuwe taks geldt alleen voor particuliere beleggers, schrijft de Gentse econoom Gert Peersman in zijn column deze week. Wat zij aan speculatieve transacties doen, is maar een druppel in de miljardenzeeën van de financiële markten. Banken, beursvennootschappen of hefboomfondsen krijgen de taksen niet opgelegd. Zeker, er komt een gedragswijziging: speculatief geld gaat naar beursvennootschappen en banken. Ziedaar de winnaars van de nieuwe belasting.

Twee derde van alle onderzoeksgeld in de landbouw gaat naar biotechnologie, 7 procent naar biolandbouw. Aan Vlaamse universiteiten werkt geen enkele wetenschapper over biolandbouw. Nogal wiedes dat biotechnologie er beter in slaagt dan biolandbouw om de technieken te verbeteren en de oogst te vergroten, schrijft Inge Ghijs, chef binnenland. Terwijl de industriële landbouw dringend nood heeft aan meer duurzaamheid. De lobby van de agro-industrie is machtiger.

Iets zeggen wat iedereen elke dag ervaart, kan toch grote ophef veroorzaken. Zoals dat kinderen soms een pain in the ass zijn, dat ouders hun kroost nu en dan tegen het plafond willen plakken, dat de roze wolk van het moederschap niet echt en zeker niet de hele tijd bestaat. Nadat Siska Schoeters dat vorige week in een interview in De Morgen zei, volgde alom bijval en jubel voor haar moed. We brachten zelfs een brief van een grootmoeder die bewondering uitte: wat een moedige generatie jonge ouders dat ze eerlijk durven te zijn over hun kinderen.

Eén op de drie huishoudens in België bestaat uit één persoon. Hoe deugdzaam en spaarzaam ze ook zijn, voor de staat zijn zij een melkkoe. Ze betalen evenveel extra energietaksen als een groot gezin, betalen voor het kindergeld van grote gezinnen, betalen voor het belastingvoordeel van getrouwden, genieten minder van de woonbonus… Kortom, ze worden gepluimd. Waar blijft de Partij voor Alleenwonenden?

De elektrische auto gaat ons redden. Dat beginnen nu zelfs velen in de groene beweging te geloven. Mobiliteitsexpert Kris Peeters schudt ons wakker uit die comfortabele droom: ‘Een Tesla Model X zeult meer dan 2 ton mee om een chauffeur van 80 kilo te verplaatsen. De uitlaat voor die elektrische auto is voor 87 procent een schoorsteen van steenkool of gas dan wel een kerncentrale. Waarom speelt de milieubeweging reclamejongen voor de elektrische auto?’ Een pittig essay.

  • Electric manoeuvres in the dark  

De slimste mens ter wereld blijft een bijzonder sympathieke quiz met bijzonder sympathieke mensen. Maar hoeveel onderbroekenlol moet je tappen ter wille van dat miljoen kijkers? Mediaredacteur Tom Heremans schreef een hoogst pijnlijke recensie.

We hebben een bijzondere week van Turteljournalistiek achter de rug. Een bloemlezing van sterke verhalen en slimme accijnzen door Bart Dobbelaere, chef dS Avond. Zonder meer het geestigste stuk van de week.