De orkaan Patricia, aangekondigd als 'de krachtigste orkaan ooit', is snel verzwakt boven Mexico. Maar de autoriteiten waarschuwen voor overstromingen en aardverschuivingen door de hevige regen. Voorlopig richtte de orkaan minder schade aan dan verwacht.

Donderdagavond kreeg orkaan Patricia nog categorie 5, de hoogste categorie, toebedeeld. In een paar uur tijd ontwikkelde de storm zich tot de krachtigste orkaan uit de geschiedenis met winden tot 325 kilometer per uur. Er werd gevreesd voor een grote ramp als ze aan land zou gaan in Mexico.

Eens de orkaan om 18.15 uur lokale tijd aankwam in Jalisco, een kuststaat in het westen van Mexico, was hij al in kracht afgenomen, al waren er nog steeds winden van 270 kilometer per uur. Na enkele uren namen die windsnelheid af tot 210 kilometer per uur. Ondertussen heeft het Amerikaans Nationaal Orkaancentrum (NHC) bekendgemaakt dat de orkaan boven Mexico is afgezwakt tot categorie 1.

'Bevolking moet blijven schuilen'

'De eerste berichten bevestigen dat de schade minder groot is dan verwacht wordt van een orkaan met deze kracht', zei president Peña Nieto vanochtend. 'Toch is het belangrijk dat de bevolking blijft schuilen. We mogen onze waakzaamheid niet laten verslappen.'

De president waarschuwde dat Patricia nog voor hevige regen zal zorgen aan de kust van de Stille Oceaan, maar ook in de staten in het centrum en het noordoosten. Daardoor kunnen modderstromen of grondverzakkingen ontstaan die nog veel schade kunnen aanrichten.

Evacuatie

De overheid heeft nog voor de komst van de orkaan duizenden mensen geëvacueerd. De betrokken inwoners zijn naar het binnenland getrokken of hebben bescherming gezocht in een opvangcentrum. In de deelstaten Guerrero, Michoacan, Colima en Jalisco was de noodtoestand uitgeroepen.

Naar aanleiding van de komst van de krachtige orkaan Patricia, hebben de Verenigde Staten vrijdag hulp aangeboden aan hun buurland Mexico. 'Rampenexperts van USAID (het humanitair agentschap van de VS, nvdr.) zijn ter plaatse en zijn bereid om te helpen', zo liet de Amerikaanse president Barack Obama via Twitter weten. Zijn Mexicaanse ambtgenoot Enrique Peña Nieto heeft Obama al bedankt voor die solidariteit.