Wegpompen olie uit Flinterstar opnieuw niet gelukt
Foto: BELGA

Het is zaterdag opnieuw niet gelukt om olie weg te pompen uit de gezonken Flinterstar. Er wordt een andere pomp geplaatst voor een nieuwe poging zondag.

Het Nederlands vrachtschip Flinterstar zonk vorige week na een aanvaring met een gastanker voor de kust van Zeebrugge. Zaterdag gingen de duikers het water in, met de bedoeling de olie die nog in het schip aanwezig is, weg te pompen. Een pompaansluiting die voorzien was, is onbruikbaar geworden doordat de lading verschoven is. 'Er moet een nieuwe aansluiting gemaakt worden, zodat bij goed weer morgen (zondag) de olie kan weggepompt worden', zegt Margot Neyskens, woordvoerster van staatssecretaris voor de Noordzee, Bart Tommelein (Open VLD).

Het is niet de eerste keer dat het wegpompen niet doorgaat. De afgelopen dagen moest het ook al een paar keer worden uitgesteld omdat het op de Noordzee hard waaide en er te hoge golven waren. Uit een tank is de olie weggepompt, in vier andere zit nog olie. De olie rond het schip is wel opgeruimd. België wil eerst de overige olie uit het schip halen en daarna het wrak zo snel mogelijk bergen.

'Tijdens strandcontroles van Blankenberge tot Koksijde zijn zaterdag ook geen nieuwe olieresten aangetroffen,' geeft Neyskens nog mee.