Twee Zweedse kernreactoren dicht omdat ze niet genoeg winst maken
Foto: Photo News

Twee van de drie kernreactoren in de Zweedse kuststad Oskarshamn gaan vroegtijdig dicht omdat ze te weinig winst maken. Dat heeft uitbater OKG, waarin het Duitse E.ON een belang van 54,5 procent heeft, bekendgemaakt.

De beslissing om de reactoren O1 en O2 in Oskarshamn vervroegd stil te leggen viel tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Het was E.ON dat tot de sluiting beslist had. Door de dalende elektriciteitsprijzen staan de winsten van de nutsmaatschappijen in Zweden onder druk. E.ON verwijst ook naar een nucleaire taks, waardoor er ‘geen vooruitzicht meer is op financiële winstgevendheid op korte of lange termijn’.

Reactor O1 is de oudste van Zweden en draait al sinds 1972. Twee jaar later ging ook O2 open. In O2 zal niet meer geïnvesteerd worden en de reactor, die nu stil ligt, zal ook niet herstart worden, terwijl reactor O1 stilgelegd zal worden in de periode 2017-2019. De derde en grootste reactor op de site dateert van 1985 en blijft wel nog draaien, meldt OKG.

‘Veiligheidsrisico’

Volgens de uitbater heeft de beslissing niets te maken met veiligheidsproblemen, maar milieuorganisatie Greenpeace reageerde wel opgelucht. ‘Deze reactoren zijn bij de oudste in Europa en vormen een ernstig veiligheidsrisico’, zei Annika Jacobson van Greenpeace Zweden. ‘Ze blijven renoveren om aan de eisen te voldoen, zou te duur zijn. Het is dus logisch dat ze dicht gaan.’

Zweden telt momenteel tien nucleaire reactoren.