Er zouden twee keer zo veel mensen omgekomen zijn bij het ongeval bij Mekka dan nu gecommuniceerd wordt. Tijdens de jaarlijkse hadj, de bedevaart van moslims, brak eind september paniek uit in de massa en raakten 769 mensen vertrappeld. Maar dat zouden er volgens persagentschap AP in werkelijkheid meer dan 1.400 zijn.

Het is niet de eerste keer dat het dodenaantal na het dramatische ongeval bij Mekka tijdens de hadj veel hoger ligt dan gedacht. Vorige week stelden hoge regeringsfunctionarissen uit India, Pakistan en Indonesië dat 1.090 mensen om het leven gekomen zijn. Dat stelden ze vast op basis van beelden van slachtoffers.

‘De Saudische autoriteiten hebben foto’s van 1.090 pelgrims gepubliceerd, die in het massaal gedrang tijdens de hadj zijn omgekomen’, tweette de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Sushma Swaraj, toen.

Nu concludeert persagentschap AP , op basis van verklaringen van de 180 verschillende landen vanwaar de pelgrims afkomstig zijn, dat 684 mensen niet in het officiële aantal zijn meegeteld.

Daarmee zou dit ongeluk meteen ook het zwaarste zijn: tot nu toe was dat de tocht in 1990, waarbij 1.426 mensen om het leven kwamen toen paniek uitbrak in de massa.

Het overgrote deel van de slachtoffers had de Iraanse nationaliteit (465), gevolgd door Egypte (148), Indonesië (120) en indië (101).

Sinds Saudi-Arabië twee dagen na het ongeval van 769 sprak, heeft het land dat aantal niet meer bijgesteld. De regering heeft nog niet gereageerd op de cijfers.

Het dodelijke incident vond plaats in Mina, op ongeveer 5 kilometer van de heilige stad Mekka. Daar verblijven veel pelgrims tijdens de Hadj in tentenkampen. Toen twee grote groepen pelgrims samenkwamen op een groot kruispunt richting de Jamarat-Brug, raakten honderden mensen vertrappeld. Die ‘brug’, een vijf verdiepingen hoge structuur, omringt de drie pilaren die de duivel vertegenwoordigen en waar moslims als één van de rituelen tijdens hun tocht steentjes naar moeten werpen.