Militairen paraat om aangespoelde olie op te ruimen
Zanddam in natuurreservaat ’t Zwin Foto: Photo News
Het ministerie van Defensie houdt een twintigtal militairen paraat om deel te nemen aan een schoonmaakoperatie indien er olie van het gezonken vrachtschip Flinterstar op de stranden zou belanden. Op de stranden van de Nederlandse gemeentes Westkapelle en Vlissingen zijn olieresten aangespoeld.

Op Twitter zijn foto’s verschenen van aangespoelde olieresten. Het Nederlandse agentschap Rijkswaterstaat is deze middag begonnen met de opruimactie. Er zijn momenteel al olieresten aangespoeld tussen de Nederlandse dorpen Westkapelle (niet het Vlaamse) en Vlissingen.


Op vraag van West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé kan een twintigtal manschappen op zeer korte tijd ingezet worden in het kader van een eventuele schoonmaakactie, zo stelt de bron.

Het leger mobiliseerde eerder al de patrouilleschepen Castor en Pollux en helikopters na de botsing van de Flinterstar met een tanker voor de kust van Zeebrugge. Ook drones zou het leger vanaf maandag kunnen inzetten.

Volgens metingen zou er al honderd ton zware olie en dieselolie uit het vrachtschip zijn gelopen. Daarvan kwam nog niets terecht op de Vlaamse stranden. Nederland kreeg onder meer ter hoogte van Westkappelle wel olieklodders op de stranden.
 

Oostende

Volgens eerdere verwachtingen zou eerst de kust in Oostende getroffen worden. Dat is dus voorlopig niet gebeurd. 

Engelse kust

De meeste olieresten zullen aan de Engelse kust aanspoelen. Tommelein heeft momenteel contact met zijn Engelse en Nederlandse collega’s om de operatie te coördineren. De windrichting laat de olieresten naar Ramsgate, een dorp aan de kust, drijven.

Zanddam verlagen

De provincie West-Vlaanderen laat ook weten dat het vanaf maandag de zanddam van natuurreservaat ’t Zwin af en toe gaat verlagen. Op die manier kan er opnieuw water binnenkomen.