Er zijn vrijdagochtend twee bergingsschepen gearriveerd bij het vrachtschip Flinterstar. Die zullen de olietank leegpompen en het schip daarna bergen. Het vrachtschip kwam dinsdagochtend in aanvaring met een ander vrachtschip.

Flinter, de reder van het Nederlandse schip de Flinterstar, heeft donderdag rond 19 uur een contract afgesloten met een ruimingsdienst. De Flinterstar botste woensdag op een ander schip en is daarna deels gezonken.

Vrijdag hebben twee bergingsschepen het vrachtschip bereikt om aan de voorbereidingswerken te beginnen. Pas daarna kan de olie uit het schip gepompt worden.  Het werk zal zeker enkele dagen in beslag nemen, onder meer omdat het oppompen van de olie moeilijk wordt, doordat die door de afkoeling hard geworden is. De 250 ton olie die nog in de Flinterstar aanwezig is, moet dus eerst opnieuw opgewarmd worden.

‘Onze druk heeft gewerkt’, zei een tevreden Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen donderdagavond. ‘We zijn opgelucht met deze beslissing.’

Vrijdag is staatssecretaris voor de Noordzee, Bart Tommelein, in een helikopter over het gezonken schip gevlogen, om een zicht te krijgen op de situatie en de grootte van de olievlek.

Donderdag raakte al bekend dat het Nederlandse vrachtschip zwaarder beschadigd is dan gedacht. Uit het schip lekt, sinds de nacht van woensdag op donderdag, ook aan de voorkant olie. ‘Er liggen drie oliebestrijdingschepen rond het wrak om de olie in te dammen. Ik hoor dat dat zo goed mogelijk lukt. Voor het overige is het wachten op de eerste simulaties om te zien hoe de olie zich verspreidt’, zei gouverneur Carl Decaluwé donderdagochtend op Radio 1.